14 milyon 600 bin kişinin borçları silinecek! İşte yapılandırma şartları!

14 milyon 600 bin kişinin borçları silinecek! İşte yapılandırma şartları!
Bakanlık tarafından yapılan açıklama ile yapılandırma düzenlemesi resmen yürürlüğe girdi. Yapılandırma kapsamında birçok değişiklik yapıldı. Bazı vatandaşların borçları silindi. Yapılandırma şartları ile ilgili detaylar sizlerle...

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırlanmış olduğu borç yapılandırma düzenlemesi ile ilgili verilen kanun teklifi doğrultusunda bazı borçlar silinirken bazı borçlara taksit konusunda şartlar getirildi.

Yapılandırma şartları belirlendi

 Bakanlık tarafından yapılan açıklama ile birlikte yapılandırma şartları merak konusu oldu. Yeni yapılandırma paketi 31 Aralık 2022 tarihinden önce olan ve üst limiti 2 bin TL olarak belirlenen yapılandırma kapsamına dahil edilen kamuya ait tüm borçların silinmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan talimat verildiği açıklamıştı. Ayrıca 2 bin TL’den yüksek  borcu olan kişilerin yapılandırmadan yararlanabilmesi için şartları belli oldu. Toplu ödemelerde yüzde 90’a kadar faiz indirimi yapılırken, idari para cezaları için ek yüzde 25 anapara indiriminin sağlanacağı yapılandırma doğrultusunda maksimum taksit oranı ise 48 ay olmasına karar verildiği yayımlandı. Borcu olan vatandaşlar, borçlarını 12, 24, 36 veya 48 ay taksit seçeneği ile ödeyebilme imkanı sunuldu.

Yapılandırmanın bozulmaması için belirlenen şartlar

 Milyonlarca vatandaşın merak beklediği yapılandırma şartları belirlendi. Yeni yapılandırma doğrultusunda mayıs ayının son gününe kadar başvuruların yapılacağı konusunda açıklama yapılırken, yapılandırmanın ilk taksiti ise   haziran ayının son gününe kadar ödenmesi gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, ilk taksitin süresinde ödenmiş olmaması halinde veya bir yıl içerisinde en fazla 3 taksitten fazlasının atlatılması durumunda söz konusu yapılandırmayı bozma konusunda yetkilendirdiği bilgisi verildi. Ayrıca isteğe bağlı sigorta primlerinin, sigortalılık süresinden sayılabilmesi için  12 ay içerisinde yapılandırılması durumunda bu olanaktan yararlanmak mümkün olacaktır.

12 ay içerisinde yapılandırılmaması durumunda prim borcunun yapılandırmasının mümkün olmayacağı konusunda açıklama yapıldı. Söz konusu yapılandırmaların nereden ve nasıl yapılacağı konusunda bilgi verildi. Yapılandırma Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresi üzerinden veya vergi dairelerinden gerçekleşecektir. Yapılandırma işlemi gerçekleştirilen borçların ödemesi ise, havale ya da kredi kartı yolu ile yapılmaktadır.