Uzmanlar o şehre dikkat çekti! Ezber bozan senaryo açıklandı: İki fay birden kırılabilir

Uzmanlar o şehre dikkat çekti! Ezber bozan senaryo açıklandı: İki fay birden kırılabilir
Uzmanlar, Bursa'nın içinde kırılmamış birçok fayın bulunduğunu belirtiyor. İznik-Mekece fayı ile Gemlik fayının aynı anda kırılması durumunda 7,7 şiddetinde bir deprem olabileceği konusunda uyarılar yapılıyor.

Kocaeli Üniversitesi'nden Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Bursa'da iş insanlarının da katılımıyla "Bursa'nın Güncel Deprem Riski" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, Bursa ve Marmara Bölgesi'nin depremsel açıdan tehlikeli olduğu vurgulandı.

Tehlikeli Bölgelerin Belirlenmesi

Prof. Dr. Barış, Bursa'da olası bir depremin yıkım, hasar, ölüm, yaralanma ve sakatlanma gibi istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Özellikle fay hatlarının uzun süredir büyük depremler üretmediği bölgelerin sismik boşluk olarak tanımlandığını ve bu bölgelerin potansiyel tehlike arz ettiğini belirtti.

Prof. Dr. Barış, Bursa'daki fay hatlarının yapısı ve olası deprem etkileri hakkında detaylı bilgiler verdi. 2018 Deprem Haritası'na göre belirlenen riskli bölgelerin, deprem ivmesi yüksek olması nedeniyle büyük bir tehlike arz ettiğini açıkladı.

Marmara Bölgesi'nin Riski

Uzmanlar, beklenen bir depremin sadece Bursa'yı değil, İstanbul da dahil olmak üzere tüm Marmara Bölgesi'ni etkileyebileceği konusunda uyarıyor. İznik-Mekece fay hattının Marmara'nın birçok bölgesinde olduğu ve bu fayların belirli aralıklarla deprem üretme potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.

Prof. Dr. Barış, Bursa'nın çevresinde kırılmamış birçok fayın bulunduğuna dikkat çekiyor. Özellikle Kayapa fayının Bursa Ovası'nı doğu-batı yönünde kesen ve potansiyel bir risk oluşturan bir fay olduğunu belirtiyor. Bu fayın yapısı ve potansiyel etkileri hakkında detaylı analizler devam ediyor.