Tüm emekli aylıklarına Eylül-Ekim’de 8.777 lira seyyanen zam açıklaması!
Emekliler, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında 29 Ekim’de verileceği söylenen 5000 liralık bayram ikramiyesine itiraz ediyorlar. Emekliler, seyyanen artış yapılmasını, tek seferlik değil memurlarda olduğu gibi aylıklarının içine yansıtılacak ve sürekli alacakları bir artış talep ediyorlar.
En Düşük Emekli Aylığı Ne Kadar Olmalı?
Emekliler, en düşük emekli aylıklarının 7.500 liraya, aylıkların ise 10.000 liraya tamamlanmasını istiyorlar. Ancak bu talep, diğer aylık alan kişilere de bir haksızlık oluşturuyor. Çünkü en düşük emekli aylığı alan kişinin aylığı 10.000 liraya çıkartılırsa, Ocak ayında yapılacak zamdan faydalanamayacak.
Örneğin, şu anda 4.500 lira aylık alan bir kişinin aylığına %50 zam yapılsa, 6.750 lira olacak. Ama bu kişi yine 10.000 lira almaya devam edecek.
Bu nedenle, emekli aylıklarının kökten değiştirilmesi gerekiyor. Memurlara verildiği gibi tüm aylıklara 8.777 lira seyyanen zam verilmesi gerekiyor. Bu seyyanen zammın ise Eylül-Ekim-Kasım-Aralık aylarını kapsayacak şekilde yapılması gündemde.
En azından Ocak ayına kadar böyle bir uygulama yapılmalı. Ocak ayında da enflasyon farkının yansıtılması ile beraber, en düşük emekli aylığı şu anda 7.500 lira olan kişi için 12.500 liraya çıkacak. Bunun üzerine de %38 enflasyon farkı verilirse, 17.250 lira civarında olacak.
Emekli aylıklarının en az 12.500 TL’ye, asgari ücretinde 17.500 TL’ye çıkarılması söz konusu ve bu konu Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a soruldu. Belirtilen tutarlara olumlu yaklaştıklarını ve bu konuda çalışmalara devam ettiklerini belirten Işıkhan, tüm aylıkların belirtilen enflasyon oranlarında artırılacağını ve bunlara ilaveten refah payı katkısının verileceğini belirtti.
Bakanın açıklamalarına göre kök maaşlarda yeni bir düzenleme yapılacak. Lakin, emekliler derneği başkanı, emeklilerin Ocak ayına kadar sabredecek bir ekonomi yapılarının olmadığını, bu nedenle; en düşük emekli maaşlarının en azından Ocak ayına kadar acilen 10 bin liraya çıkartılması taleplerini gündeme getirdi.
Bakan Işıkhan buna ilişkin net bir açıklama yapmadı. Sadece, 5 bin liralık bir ikramiye ve diğer konularda çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Enflasyonla Mücadele Nasıl Olacak?
Enflasyonla mücadele için sadece emekli aylıkları ve asgari ücret yeterli değil. Aynı zamanda kiralar, gıda fiyatları, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaçların da kontrol altına alınması gerekiyor.
Türkiye’de kiralar 15-20 bin liraya çıktı ve Ocak ayından sonra artmaya da devam edecek. Türkiye’de devlet enflasyonla beraber vergi gelirlerini arttırıyor. Kamunun gelirleri artarken, emekliler ve asgari ücretliler enflasyon karşısında eziliyor.
Bir kişinin enflasyona ezilmemesi için, aylığının yarısıyla kira ödememesi gerekiyor. Örneğin, 7.500 lira aylık alan bir kişi, 4.000 lira kira ödüyorsa, bu kişi enflasyon karşısında ezilmiş oluyor. Bu kişinin aylığı 10.000 liraya çıkartılıp, kirası da 15 bin lira olursa, durumu daha da kötüleşiyor.
Bu nedenle, kira artışlarına sınırlama getirilmeli, kiracılara destek verilmeli, konut üretimi arttırılmalı. Aynı şekilde, gıda fiyatlarına da müdahale edilmeli, tarım ve hayvancılık desteklenmeli, stokçulara ve fırsatçılara karşı önlem alınmalı.
Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına da zam yapılmasın. Enerji verimliliği arttırılsın, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılsın. Vatandaşın cebine giren paranın değerini korumak için enflasyonla mücadele etmek şart.