Son dakika sigara fiyatlarına ÖTV zammı geliyor! İşte en ucuz sigara fiyatları

Son dakika sigara fiyatlarına ÖTV zammı geliyor! İşte en ucuz sigara fiyatları
Türkiye'de sigara fiyatlarının düzenlenmesinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) önemli bir rol oynamaktadır.

Ocak ve temmuz aylarında, geçmiş altı aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranında ÖTV artışı yapılmaktadır. Bu yasal düzenleme, sigara fiyatlarının düzenli olarak artmasına yol açmaktadır. Temmuz ayında beklenen zamla birlikte, sigara fiyatlarında ciddi bir artış öngörülmektedir.

ÜFE Oranlarının Etkisi

Yılın ilk beş ayında ÜFE oranı yüzde 17,87 olarak gerçekleşti. Bu oran, sigara ve alkollü ürünlerde en az yüzde 20'lik bir vergi artışını neredeyse kesin hale getirdi. Böylece, yılın ilk yarısında sigara fiyatlarına yapılacak zam yüzde 20'nin altında olmayacaktır. Paket başına 34,2 lira asgari maktu vergi tutarı belirlendiğinde, sigara fiyatları da buna paralel olarak yükselecektir.

En Düşük Sigara Fiyatlarının Belirlenmesi

ÖTV artışının doğrudan sigara fiyatlarına yansıtılması bekleniyor. Şu anda en düşük sigara fiyatı 56 lira iken, 10 liralık bir artışla bu fiyat 66 liraya çıkacaktır. Yüzde 20'lik bir artış ise en düşük sigara fiyatını 60 TL'ye yükseltecektir. Eğer belirli düşüşler ve indirimler yapılırsa, bu fiyatın 55 TL seviyesine kadar inmesi de olasılıklar dahilindedir.

Cumhurbaşkanının Yetkileri

Cumhurbaşkanı, belirlenen ÖTV oranlarının uygulanmasını gün veya ay bazında düzenleyebilir. Ayrıca, belirli mallar ve aylar için yeniden belirlenen vergi tutarlarının uygulanmaması yönünde karar verme yetkisine de sahiptir. Bu yetkiler, sigara fiyatlarının nihai belirlenmesinde önemli bir rol oynayabilir.