Son dakika emekli maaşına ek zam! Refah payı ve asgari ücret detayı var

Son dakika emekli maaşına ek zam! Refah payı ve asgari ücret detayı var
SSK, Bağkur ve memur emeklilerinin temmuz zammı için geri sayım başladı.

Emekliler, 6 aylık enflasyon farkına ek olarak refah payı veya seyyanen zam yapılmasını beklerken, zam oranları da yavaş yavaş şekilleniyor. Emeklilere yapılacak zam oranı ne kadar olacak? Kritik tarihler 3 Temmuz - 20 Temmuz arasında. Kök aylık ve en düşük emekli aylığı hesaplamaları değişir mi? En düşük emekli aylığı asgari ücrete sabitlenir mi? İşte detaylar...

Enflasyon Rakamlarının Açıklanması Bekleniyor

TÜİK, Mayıs ayı enflasyon rakamlarını 3 Haziran'da açıklayacak. Mayıs ayında enflasyonun zirve yapması beklenirken, bu farkın belirlenmesiyle zam oranları da netleşecek. Emekliler, asgari ücretliler ve tüm çalışanlar Temmuz ayında yapılacak zamları dört gözle bekliyor.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun'un Yorumu

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücrete ara zam yapılmayacağını belirterek, "Hükümetin hesabı net" dedi. Erdursun, emekli aylıklarına yapılacak zam oranının memur emeklileri için yüzde 20, SSK ve Bağkur emeklileri için ise yüzde 25-26 bandında olacağını söyledi. En düşük emekli aylığının asgari ücret kadar olması formülünün ise yanlış olduğunu belirtti.

Memurlar İçin Özel Durum

Erdursun, Sözcü TV yayınında şu ifadeleri kullandı: "Memur emeklileri, toplu sözleşmeyle peşinen yüzde 15'lik bir artış aldıkları için bu oran çıkarılacak ve ikinci 6 aylık toplu sözleşme zammı olan yüzde 10 buna ilave edilecek. Bu nedenle, SSK ve Bağkur'a yapılan artışların 5 puan düşüğü memur ve memur emeklilerine verilecek."

Kritik Dönem: 3 Temmuz - 20 Temmuz

3 Temmuz'da son 6 aylık enflasyon açıklandığında, tüm televizyon kanalları "evet, enflasyon açıklandı, işçiye, memura, emekliye şu oranda zam yapılacak" diyecek. Ancak asıl süreç o gün başlayacak. 3 Temmuz ile 20 Temmuz arasında hükümetin ne vereceği tam anlamıyla ortaya çıkacak.

Zam Oranları ve Gerçekler

Erdursun, "Oransal artışların bir faydası yok. Yüzde 5 değil de hükümet yetkilileri çıkıp yüzde 30, yüzde 35, yüzde 40 deseler bile, bu dakikadan sonra bir işe yaramaz. Çünkü emekli aylıkları öyle bir değer kaybetti ki, önce değerini yeniden belli bir rakama ulaştırmak, sonra üzerine enflasyon farkı vermek gerekiyor" dedi.

Seyyanen Artış Gerekliliği

2023 Temmuz'da memurlara 8077 TL seyyanen bir artış yapıldığını belirten Erdursun, "Şu anki bu rakamın değeri 12.500 TL olmalı. Bu 12.500 TL'nin memurlara, memur emeklilerine, SSK ve Bağkur emeklilerine verilip, üzerine enflasyon farkı eklenmesi lazım. Bu durumda 16 milyon kişiye orantılı olarak dul ve yetim aylıkları daha düşük olduğu için 12.000 TL bir fark verilirse, bu ortalama 10.000 TL'ye tekabül eder. 10.000 TL farkın 16 milyon kişiye verilmesi de aylık 160 milyar TL, yıllık 1.9 trilyon TL yapar" dedi.

Devletin Gelirleri ve Ödemeler

Erdursun, "Bu yüksek bir rakam gibi gelebilir insanlara. Ancak devletin gelirlerine baktığımızda, 2023'te 1 trilyon 62 milyar 701 milyon TL olan gelir, 2024'te 2 trilyon 233 milyar 11 milyon TL olmuş" dedi. Ayrıca, emekli aylıklarını denetlediklerini ve kayıt dışıyla mücadele kapsamında iş yerlerine gidip cezalar kestiklerini belirtti.

Erken Seçim Talebi

Erdursun, "Eğer hükümet bu rakamları vermezse, sosyal medyada da paylaştığım gibi, asgari ücrete Temmuz'da bir artış yapılmazsa, emekliye yüzde 20-25, memura aynı oranda zam yapılıp, kiralarda yüzde 25 sınırı kaldırılırsa ve esnafa baskı devam ederse, halk tarafından erken seçim talebi artacak" dedi.

Hükümetin Netliği

Erdursun, "Asgari ücrete artış yapılmayacağını düşünüyorum. Emekli aylıklarında da memur emeklilerine yüzde 20, SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 25 artış olacak. Hükümet bu konuda net. Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma Bakanı, işçi sendikası da..." dedi.