Sıfır araç fiyatları başlayan grev nedeniyle yükselebilir uyarısı!

Sıfır araç fiyatları başlayan grev nedeniyle yükselebilir uyarısı!
Sıfır araç fiyatları, Detroit otomobil üreticileriyle yapılan sözleşme müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından greve giden işçiler nedeniyle yükselebilir. Grevin ekonomik ve siyasi sonuçları neler olabilir?

Detroit otomobil üreticileriyle yapılan sözleşme müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülke çapında yaklaşık 13.000 işçi greve gitti. Grev nedeniyle otomobil üretimi durdurulursa araç arzı azalabilir ve araç fiyatları yükselebilir. Bu durum hem tüketiciler hem de üreticiler için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Ücret artışı talebi

Grevin ana nedeni, işçilerin sendikası olan United Auto Workers (UAW)'ın, üyelerine saat başına 60 dolardan 78 dolara kadar bir ücret artışı talep etmesidir. Sendika, bu talebin, işçilerin elektrikli araçlara geçiş sürecindeki riskleri karşılamak için hak ettikleri bir pay olduğunu savunuyor.

Şirket ise, önümüzdeki yıllarda içten yanmalı motorlu araçlar üretmeye devam ederken elektrikli araçlar tasarlamak, batarya ve montaj tesisleri kurmak için önemli miktarda sermaye harcayacağını ve bu nedenle çok daha yüksek bir yükü üstlenemeyeceğini söylüyor. Ayrıca UAW sözleşmesi kapsamında artan araç fiyatlarının, Detroit arabalarının üretimini Avrupa ve Asya’daki rakiplere göre daha pahalı hale getireceğini savunuyorlar.

Şu anda üç şirketteki işçiler saat başına yaklaşık 60 dolar alıyor; bu rakam, ödenekler ve performans ikramiyeleri dahil edildiğinde 60 doları aşıyor ve eğer sendikanın talebi doğrultusunda genel ücret %36 oranında artırılırsa mevcut ücret saat başına yaklaşık 78 dolar olacak. Öte yandan ABD’deki Asyalı otomobil üreticilerinin işçileri 40 ila 45 dolar civarında maaş alıyor. Şirket, bu maliyetlerin artan araç fiyatlarına yansıyacağını söylüyor.

Araç arzında daralma

Üreticiler artık bayilere malzeme sağlamak için fabrikaları 24 saat çalıştırıyor; otomobil fabrikalarını felç eden bilgisayar çipi kıtlığı nedeniyle araçlar zaten yetersiz tedarik ediliyor. Ancak grev devam ederse bu çabalar anlamsız hale gelir.

Üreticilerin elinde sadece 70 gün kadar araç mevcut, sonrasında araç tedariği azalabiliyor. Grev olursa durum daha da kötüleşebilir. Piyasa, grevin üç haftadan fazla sürmesi durumunda arz ve talep arasındaki uçurum nedeniyle araç fiyatlarının artabileceğine inanıyor.

Bu, üç Detroit şirketinin araç satışlarının, Avrupa ve Asya arabalarına göre nispeten daha pahalı hale gelmesi nedeniyle azaldığı bir kısır döngüye yol açabilir. İçten yanmalı araç tedarikindeki kesinti, elektrikli araç alımının artmasına neden olabilecek bir faktör olabilir.

Ekonomik ve siyasi etkiler

Ayrıca, bir grev genel olarak ABD ekonomisine zarar verebilir. Grev sonucunda işçilere haftada yaklaşık 500 dolar grev ücreti verilecek. Bu, çalışırken alınan maaşın çok altındadır. Sonuç olarak milyonlarca dolarlık ücret kaybı yaşanacak ve bu da tüketimin azalmasına yol açabilecek.

Ayrıca grev nedeniyle otomobil üretiminin durdurulması ilgili parça işletmeleri vb. işleyişini olumsuz etkileyecektir ve grevin uzaması durumunda otomobil üreticileri üretimi azaltabilecek veya fabrikaları kapatabilecektir. istihdamda azalma.

Özellikle bir grev, ABD otomotiv endüstrisinin kalbi olan Orta Batı’nın ekonomisine zarar verebilir ve bölgedeki ekonomik aktiviteyi önemli ölçüde azaltabilir.

Grev aynı zamanda Başkan Biden’ın popülaritesini de etkileyebilir. ABD tarihinin en emek dostu başkanı olduğunu iddia eden Başkan Biden’ın grevin devam etmesi durumunda onay notu düşebilir.