Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) merak edilen faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faiz kararını sabit tutarken piyasalarda hareketlilik başladı. 19 TL seviyesini aşan dolar kurunda yükselişler devam ederken vatandaşlar, 'Dolar alınır mı, satılır mı? Dolar düşecek mi, yükselecek mi?' sorularını araştırmaya başladı. Dolar tahminleri ile sık sık gündeme gelen ünlü ekonomist Alaattin Aktaş, o tarihi işaret ederek dolar alacakları uyardı. O tarihten sonra ülkeye dolar yağacak! Ezber bozan dolar tahmini. İşte Alaattin Aktaş'ın dikkat çeken dolar tahmini...
ÇOK DÖVİZ GELEBİLİR VE DENGELER BOZULABİLİR
Yaptığı dikkat çekici dolar tahminleri ile sık sık gündeme gelen ünlü ekonomist Alaattin Aktaş, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dolar kuruyla ilgili olarak seçimi işaret eden Aktaş, şunları söyledi:
"Sermaye kontrolü denildi mi hep ne anlarız? Dövize ulaşmanın engellenmesini ya da sahip olunan dövizi ancak sınırlı bir şekilde kullanmaya imkan verecek birtakım kısıtlamalar getirilmesini... Ya da yurt dışına döviz transferinin tümüyle yasaklanmasını veya sınırlandırılmasını...
Peki bunun tersi olur mu? Yani Türkiye’ye döviz girişinin sınırlandırılması? Kulağa bile tuhaf geliyor değil mi? Doğru; ama niye olmasın! Çok döviz gelir ve bu durum yurt içinde bazı dengeleri bozacak gibi olursa, niye olmasın!”
Türkiye’ye kaç zamandır döviz gelmediğini, bundan dolayı da bir cepten bir cebe aktara aktara dövizi aylardır sabit tutulmaya çalıştığını belirten Aktaş, seçimlerden sonra döviz akışının olması halinde neler yaşanır, bu durum birtakım sakıncalar doğurur mu ve bu sakıncalara karşı nasıl önlemler alınır? sorusunu sordu.
Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde çoğunluğun hangi ittifaktan olacağı konusunda herkes değişik tahminlerin olduğunu aktaran Aktaş, “önemli olan seçimden sonra hangi durumda bizi nasıl bir ekonomik tablonun ve sorunların beklediğidir” diye yazdı.
SEÇİMLERDEN SONRA SERMAYE KONTROLÜ OLABİLİR
Seçimlerden sonra sermaye kontrolünün oldukça önemli olduğunu belirten Alaattin Aktaş, dolar borcu olanları uyararak şunları ifade etti:
"Girişte de belirttim; biz sermaye kontrolü kavramını hep dövize ulaşmanın engellenmesi, yurt dışına döviz çıkarmanın kısıtlanması olarak algılıyoruz. Bakarsınız bu kez ters yönlü bir sermaye kontrolünü gündeme getirmek gerekir.
Yurt dışından çok fazla döviz gelirse kurlar üstünde aşağı yönlü bir baskı oluşabilir. Zaten yedi aydır sabit tutulan ve seçime kadarki süreyi de katarsak dokuz ayı bulacak olan yatay gidiş bir de tersine dönerse dış ticarette zaten bozuk olan denge tümüyle bozulabilir.
Ve tabii ki biraz önce de vurguladığım gibi enflasyonun tırmanması durumu...
İşte bütün bunlar gözetilerek yurt dışından döviz girişine belli kısıtlamalar getirilebilir. Ters yönlü sermaye kontrolü dediğim bu.
Aslında buna “tatlı bir telaş” demek de yanlış olmasa gerek."