Rusya’nın benzin ve motorin ihracatını geçici olarak kısıtlaması, küresel arz sıkıntısına ilişkin endişeleri artırarak Brent ham petrol fiyatlarını yükseltti. Perşembe günü varil başına 94 dolar civarındaki erken kayıplarını tersine çeviren Brent ham vadeli kontratları, seans sonunda 97,50 dolara kadar çıktı.
Rus hükümeti, iç piyasada akaryakıt fiyatlarını istikrara kavuşturmak için bu adımı attığını açıkladı. Bu karar, ülkeden dizel ihracatının Eylül ayının ilk iki haftasında neredeyse üçte bir oranında azalmasının ardından geldi.
Fed’in şahin tutumu talebi baskılayabilir
Seansın başlarında petrol fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) şahin tutumuna ve yüksek faiz oranlarının potansiyel olarak talebi azaltabileceğine ilişkin endişelere tepki olarak düşüyordu. Fed, Çarşamba günü yaptığı toplantıda, enflasyonun yüksek seyretmesi nedeniyle varlık alımlarını azaltmaya bu yıl başlayacağını ve faiz oranlarını gelecek yıl artırabileceğini belirtti.
Bu durum, petrol talebinin büyük bir bölümünü oluşturan ABD ekonomisinde büyümeyi yavaşlatabilir.
ABD ham stokları düştü
Bu arada resmi veriler, ABD ham stoklarının geçen hafta 2,135 milyon varil düştüğünü ve Cushing’deki stokların Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviyesinde olduğunu gösterdi. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ham petrol üretiminin de Kasım 2019’dan bu yana en düşük seviyesine gerilediğini bildirdi. ABD’deki arz daralması, OPEC+ grubunun üretimi artırmakta isteksiz olmasıyla birleşince petrol fiyatlarını destekledi.
Petrol fiyatları yükselmeye devam edebilir
Küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre Brent ham petrolünün bu çeyrek sonunda 96,50 USD/BBL seviyesinden işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda 12 ay sonra 104,20 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz.
Petrol fiyatlarındaki yükseliş eğilimi, küresel arz-talep dengesizliği, jeopolitik gerilimler ve iklim değişikliğiyle mücadele için alınan karbon vergisi gibi faktörlerden kaynaklanabilir.