Prof. Dr. Şenol Babuşçu resmen duyurdu! 500 TL'lik baknot geliyor: Tarih belli oldu

Prof. Dr. Şenol Babuşçu resmen duyurdu! 500 TL'lik baknot geliyor: Tarih belli oldu
Merkez Bankası’nın 500 TL'lik banknotların gündemlerinde olmadığı belirtiliyordu. Prof. Dr. Şenol Babuşçu geçtiğimiz yıllarda da gündeme getirdiği 500 TL’lik yeni banknotların basımı için hazırlık yapıldığını iddia etti. Ayrıca Babuşçu yerel seçim sonrasını işaret etti.

Türkiye'de Merkez Bankası'nın gündeminde yeni banknotlar bulunmadığı yönündeki açıklamalara rağmen, Prof. Dr. Şenol Babuşçu, 500 TL'lik yeni banknotların basımı için hazırlık yapıldığı iddiasını gündeme getirdi. Babuşçu, canlı yayında bu iddiasının nedenlerini anlatarak, 500 TL'lik banknotların çıkış tarihini de paylaştı.

500 TL'lik Banknotların İddiası ve Tarihi

Babuşçu, daha önceki yönetim tarafından yalanlanan 500 TL'lik banknot iddiasını yineleyerek, banknot hazırlıklarının yapıldığını ancak seçimler nedeniyle çıkışının ertelendiğini belirtti. Yerel seçimlerin ardından, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında 500 TL'lik ve 1000 TL'lik banknotların çıkacağını iddia etti.

Uluslararası Teamüllere Göre Yeni Banknotlar

Uluslararası teamüllere değinen Babuşçu, mevcut durumda 200 TL'lik banknotların toplam emisyon hacmi içindeki payının yüzde 60'a yaklaştığını belirtti. Bu durumda, uluslararası teamüllere göre yeni bir banknotun gündeme gelmesi gerektiğini savundu. İki en büyük banknotun toplam banknotlar içindeki payının yüzde 90'ı aştığı durumda, yeni bir büyük banknotun çıkarılması gerektiğini ifade etti.

200 TL'lik Banknotların Zorlukları

200 TL'lik banknotların kullanım zorluklarına da değinen Babuşçu, bu banknotların ATM'lerdeki parayı hızla tükettiğini ve küçük meblağlarda olmasından dolayı bankaların ATM'lere sıkça para doldurmak zorunda kaldığını söyledi. Ayrıca, 200 TL'lik banknotların hacminin yüzde 60'a yaklaştığını, bu nedenle yeni büyük banknotlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Resmi Bir Açıklama Yok

Prof. Dr. Şenol Babuşçu'nun iddiaları, Merkez Bankası'nın daha önceki açıklamalarına rağmen yeni banknotların gündemde olabileceği yönünde spekülasyonlara neden oldu. Ancak, resmi bir açıklama olmadan bu iddiaların doğruluğu net bir şekilde değerlendirilemez. Yatırımcılar ve ekonomi takipçileri, Merkez Bankası'nın gelecekteki hamlelerini dikkatle izlemeye devam edecektir.