Milyonlarca EYT'liye bir müjde daha verildi! Kıdem tazminatı ödemesi duyuruldu: Bu hafta başlayacak

Milyonlarca EYT'liye bir müjde daha verildi! Kıdem tazminatı ödemesi duyuruldu: Bu hafta başlayacak
Milyonlarca EYT'linin beklediği yasal düzenleme çıkarken yaklaşık 2 milyona yakın EYT emeklisinin başvuru sürecinin başladığı belirtildi. EYT konusundaki son dakika gelişmeleri yakından takip edilirken kıdem tazminatı ödemesinde kolaylık sağlanacağı ifade edildi.

Milyonlarca EYT'li emekli olmak için başvuru yapmaya başladığı belirtilerek yaklaşık 2 milyona yakın kişinin EYT düzenlemesinden yararlanması beklenirken bazı EYT'lilerin iş yerlerinden alacakları nedeniyle 8 Kod çıkışı alamadığı iddiaları da gündeme geldi. Emekli olmak isteyen ancak kıdem tazminatını alamayan emeklileri ilgilendiren son dakika gelişmesi yaşandığı belirtilerek düzenleme kapsamında EYT'li emekli adaylarının kıdem tazminatlarının bir kısmı Hazine tarafından karşılanacağı ifade edildi. Kıdem tazminatlarının ödenmesinde kolaylık sağlayacak Hazine kredilerinin ise bu hafta başlamasının da beklendiği bildirildi.

BU HAFTA BAŞLAYACAK 

Hazine destekli Kredi Garanti Fonu paketinde, EYT kapsamındaki kıdem tazminatı kefalet hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarıldığı belirtilerek krediden yararlanmak isteyen işverenin bankaya başvurması gerekeceği ifade edildi. Bununla beraber kredinin çalışanın kıdem tazminatı ödemesinde kullanılmasına yönelik şartlar da getirileceği bildirildi. Tüm bunlarla beraber kıdem tazminatı ödemeleri için Hazine tarafından sağlanacak kredi desteğinin bu hafta başlaması beklendiği ifade edildi.

34 MİLYAR LİRA OLUŞACAKTI 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 11 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirilen “Hazine Destekli Kefalet Sistemi Yeni Destek Paketleri Lansman Programı” kapsamında; çalışanlarına emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı ödeyecek KOBİ ve KOBİ Dışı firmaların kıdem tazminatından kaynaklanan finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla 25 milyar liralık kefalet limiti açıklanmıştı. Bu kefalet limitiyle yaklaşık 34 milyar liralık kredi hacmi oluşacaktı.

68 MİLYAR LİRAYI GEÇMESİ BEKLENİYOR 

Yeni çalışmada ise sektör ihtiyaçları gözetilerek EYT çerçevesinde çalışanlarına emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı ödeyecek KOBİ ve KOBİ dışı tüm işletmelere kıdem tazminatından kaynaklanan finansman ihtiyacının karşılanması için ayrılan limit 25 milyar liradan 50 milyar liraya kadar çıkarıldığı belirtilerek KGF bankadan alınan kredinin bir kısmına kefalet sağlandığı bildirildi. Bu kefaletle kredi miktarı 50 milyar lira ile sınırlı kalmadığı belirtilerek limitin 50 milyar liraya çıkarılmasıyla bankaların vereceği kredi hacmi 68 milyar lirayı bulacağı ifade edildi.

6 AY ÖDEMESİZ DÖNEM

Kredi paketi belli olduktan sonra işverenlerin EYT’li çalışanlarının listesiyle bankaya başvurması gerekecek. EYT kapsamında yapılan başvurular bankaya iletilecek. Banka da Hazine kefaleti ile birlikte kaç çalışan EYT’liyse buna göre kredi verecek. Kredi 6 ayı ödemesiz dönem olmak üzere 36 ay vadeli planlanacak. Faizin ise hem özel hem de kamu bankasında aynı olabileceği belirtiliyor.

Tüm bunlarla beraber kredinin doğrudan çalışanların hesabına mı yatırılacağı yoksa işverene mi verileceği konusunda ise çalışmaların sürdüğü ifade edilerek krediyi alan işverenlerden paranın çalışana kıdem tazminatı olarak ödenmesi şartı aranacağı bildirildi. Ancak bunun yönteminin nasıl olacağı konusunda tartışmaların sürdüğü belirtildi. Kredinin direkt çalışan hesabına aktarılabileceği, işverene verilmesi halinde ise çalışanın hesabına yatırıldığına ilişkin belge istenebileceği kaydedildi.