Mevduat faizi: banka hesaplarında bulunan nakit tutarlar üzerine eklenen miktar ile birlikte anaparaların toplanmasıyla ortaya çıkan kazanç sistemine denir. Mevduat faizine yatırılan para, bankanın verdiği faize, sunmuş olduğu özel kampanyalara göre bankanın verdiği faiz oranı değişmektedir. Arama motoruna mevduat faizi hesaplaması nasıl yapılır diye sıkça soruluyor.
Mevduat faizi kolay hesaplama
Yatırılan paranın faiz oranı ve vade gününün çarpılması sonrasında çıkan sonucun 36.500'e bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Bu getiri brüt faizi sunmaktadır. Net faiz oranının getirisini hesaplamak için ise brüt faizden STOPAJ vergisini düşürmek gereklidir. Stopaj Vergisi ise mevduatın Vade gün sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Eğer ki yatırımcı 6 aydan Kısa bir süre vadeli mevduata parasını yatırıyorsa yüzde 15, 6 ile 1 yıl arasındaki mevduatlarda yüzde 12 ve 1 yıldan daha uzun süren vadeli mevduat hesaplarında ise %10 stopaj vergisi uygulaması sağlanmaktadır.
Özellikle yaz aylarının sonuna doğru bankaların mevduat faizine vermiş olduğu oran arttı. Enflasyon oranı yükseldikçe bankaların vermiş olduğu mevduat faiz oranları da yükselmeye devam ediyor. Kasım ayında bankaların verecek olduğu mevduat faiz oranı hemen hesaplanmaya başladı ve merak konusu oldu. Mevduat faizleri Kasım ayında yükselişe geçmiş olması ile birlikte, 75.000'nin 32 günlük faiz oranı açıklaması sonrasındaki getirisi merakla sorulmaktadır. Kimi bankalar, 32 gün ve üzerindeki vade sayısı için %45 oranını sunmaktadır. 32 günlük vade mevduat faizi ise Odeabank tarafından verilmekteyken bu rakam yüzde 43 44 olarak belirtilmiştir.
75 bin TL’ye mevduat kazancı ne kadar olur?
75.000'nin %45 oranı ile birlikte mevduat faizi getirisi merak edilmektedir. Kasım ayında Yükseliş sergileyen mevduat kazançları konusunda bankalar çeşitli hesaplamalar sunmaktadır. 75.000 TL birikimin 32 gün vade ve 45 mevduat faizi ile 2810 TL kazanç sağlanması hesaplanırken 32 gün vade ve %40 mevduat faizi hesaplamasında 2498 TL artı ödenecek. Karlı bir kazanç olduğu dile getirelim ve karar vermesi size kalsın.