İlk etapta kaç EYT'linin emekli edileceğini SGK Başmüfettişi açıkladı! İlk emekli olacak gruba dair rakamlar paylaşıldı hemen bakın

Türkiye'de son ayların bir numaralı gündem maddesi arasında yer alan EYT konusuna ilişkin sıcak gelişmeler yer alıyor. SGK Başmüfettişi kaç EYT'linin ilk etapta emekli edileceğini açıkladı! İlk emekli olacak gruba dair rakamlar paylaşıldı hemen bakın

SGK Başmüfettişi kaç EYT'linin ilk etapta emekli edileceğini açıkladı! İlk emekli olacak gruba dair rakamlar paylaşıldı hemen bakın - Türkiye'de son ayların bir numaralı gündem maddesi arasında yer alan EYT konusuna ilişkin sıcak gelişmeler yer alıyor. 3 milyona yakın EYT'li ile ilgili her gün yeni iddialar gündeme gelirken bu süre içerisinde ise hazineye maliyeti açıklandı. Maliyetlerin paylaşılmasının ardından ilk etapta 700 bin kişinin emekli olacağı iddiaları gündeme yansırken SGK Başmüfettişi İsa Karakaş'ın yazdığı o yazı ise çok konuşuldu. İşte gündeme dair paylaşılan ilk detaylar..

İsa Karakaş 2022 yılı Merkezi Yönetim Kurulu Bütçe Kanunu 31 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini açıklamıştı. Bu sene EYT'lilerin emekli olması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu'nda oluşturacağı yüke dair birçok açıklama gelmişti. Bu sebep ile birlikte 2022 yılı içerisinde herhangi EYT'lilerin emekli olmayacağını paylaşan İsa Karakaş, 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun Meclis görüşmelerinin ardından 2022 bütçe görüşmelerine göre daha hareketli geçmesi bekleniyor.

İsa Karakaş Türkiye Gazetesi'nde yazdığı o yazı ile çok konuşuldu. İşte yazılarından önemli satır başları. İsa Karakaş seçim dönemine doğru girilen Türkiye'de EYT konusunun çözüleceğini açıklarken şu ifadelere yer verdi. "Daha da önemlisi seçim dönemine denk gelmesi ve bütün kamu çalışanlarının maaş ve diğer özlük haklarına yapılacak enflasyon güncellemesi ve iyileştirmeler ile özellikle “Emeklilikte Yaş Engeline Maruz Bırakılanlar" (EYT) kitlesini yakından ilgilendirecektir."

 2021 yılı SGK Gelir-Gider Dengesine İlişkin Tablo

 

SGK Başmüfettişi İsa Karakaş Türkiye Gazetesi köşe yazısında önemli noktalara değindi. İşte konuşmalarından satır başları..

"Geldiğimiz noktada artık hükûmetin en yetkili kişileri tarafından müteaddit kez yapılan açıklamalardan bu sene sonuna kadar EYT meselesinin çözüleceği hususunda artık hiç kimsenin bir tereddüdü kalmamıştır. Asıl merak edilen konu EYT’lilerin ilk işe girdikleri tarihlerde geçerli olan emeklilik şartları neyse sadece bu müktesep hak kapsamındaki prim gün sayısı ve sigortalılık sayısı ile mi? Yoksa mağduriyete neden olan 4447 sayılı yasada getirilen yaş şartı ve artırılan prim gün sayısı şartları yumuşatılarak kademeli emekliliğin devam ettirilip ettirilmeyeceği noktasında toplanmaktadır.
 
İşte bütün bu soruların cevapları ve yapılacak düzenlemenin kapsamının nasıl olacağını 2023 yılında yürürlüğe girecek ve bu yıl sonuna kadar kesinleşecek Merkezi Bütçe ile SGK’nın bütçesinde emekli edilecek EYT’li sayısına göre konacak emekli maaşları ile diğer karşılıkları için yapılacak transferin tutarı ışık tutacaktır.
 
Zira SGK’nın yukarıda yer verilen gelir-gider dengesi emekli edilecek EYT’lilerin 500 bin mi? 1 milyon mu? 2 milyon mu? 3 milyon mu? Özetle yapılacak çözüm kapsamında emekli edilmesi planlanan EYT’lilerin sayısına göre yeniden dengelenmesi gerekecektir."