Fiyatlara zam yapılmaması kararı alındı

Fiyatlara zam yapılmaması kararı alındı
Marketlerde özellikle un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay içinde bir çeşit sebzenin olduğu ürünlere zam yapılmaması kararı alındı.

Hükümet 4 zincir marketle yaptığı anlaşma ile fiyatlara zam yapılmaması kararı alındı. Zam yapılmaması istenen ürünler arasında un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay içinde bir çeşit sebze bulunuyor.

Marketlerde gıda ürünlerine zam yapılmamasına ilişkin yapılan anlaşma hakkında birtakım açıklamalarda bulunan Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun şu bilgileri paylaştı;

 Yine teklifin içinde, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun 29 Kasım 2021 tarihinde marketlere çağrıda bulunarak “10 temel gıda ürününde kış boyunca oluşacak enflasyon zamlarını yansıtmayın, mecbur kalırsanız da enflasyonun altında yansıtın. Yani un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay içinde bir çeşit sebzenin olduğu ürünleri…” Ayrıca, bu 10 kalem ürün için zincir marketlerin üst düzey yöneticilerine de mektup gönderdi. Bu bir dayanışma çağrısıydı. Ne yazık ki karşılık görmedi. Mektup gönderdiği kurumsal markalara “Bu fedakârlığınızı da telafi edeceğimize söz veriyoruz. Doğacak zararı yakında olacak seçimde Millet İttifakı tarafından karşılayacağız.” sözünü vermişti.

Tam bir yıl sonra, 26 Aralıkta, Sayın Bakan Mehmet Muş’la 4 zincir market yöneticisinin görüşmesi sonrası, fiyatlara zam yapılmaması kararı alındı. Bir yıl sonra da olsa Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediğini yaptınız, yapmak zorunda kaldınız. İyi ki Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi var, iyi ki Millet İttifakı var.

“Meslek kuruluşları” sadece TOBB’dan ibaret değil, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Noterler Birliği, Türkiye Millî Kooperatifler Birliği gibi birçok kurum ve kuruluş var ama yola çıkış sadece bu boyutunu göstererek sunuluyor.

Teklifin 8’inci maddesinde ise TOBB’un eğitime vereceği destek var, bunu doğru buluyor, zaten destekliyoruz.

9’uncu maddede lisanslı depoculuğa dair sürenin uzatımı var. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonun en asli görevi, olgunlaştırması gerekirken ama ne acı ki AK PARTİ ve küçük ortağı bunu da Sanayi Komisyonuna getirdi.

Teklifin 11’inci maddesinde federasyonlara dair bir düzenleme yapılıyor, burada TESK’in görüşü alınmamış, en üst kuruluşunun kendi hakkındaki kanunda değişiklik yapıldığından bilgisi yok. Onlardan görüş almadan yapıyorsanız diyecek tek söz var: Yazıklar olsun! Hani katılımcı yasa yapma, hani nerede ileri demokrasi? Ha, geçmişte söylemiştiniz, şimdi aklıma geldi; siz iktidara gelirken demokrasiyi zaten amacınıza ulaşıp bu ülkenin kamu kaynaklarını birine aktarmak için araç olarak kullanıyordunuz, ineceğiniz durağı da belirlemiştiniz. TESK’in bünyesinde yaklaşık olarak 3.090 meslek kuruluşu faaliyet göstermekte, 2 milyona yakın da esnaf ve sanatkârı temsil ediyor ama burada üvey evlat muamelesi gördü.

2022 yılının ilk sekiz ayında 60 bin küçük esnaf ve sanatkâr kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bu rakam 2021 yılının ilk altı ayına göre yüzde 20 artarak bu tabloyu getirdi. Siyasi ömrünüz bitti. Günü kurtarmaktan öte öne geçmeyen, hâlâ kalıcı, kapsayıcı yasalar yapacak mısınız diye sormuyorum. Zaten yorulduğunuzu ifade ediyorsunuz. Yapacak mecaliniz de kalmadı.