EYT'de kıdem tazminatı detayında bunu bilmezseniz hakkınız gidebilir! Kıdem tazminatı ne kadar olacak?

EYT'de kıdem tazminatı detayında bunu bilmezseniz hakkınız gidebilir! Kıdem tazminatı ne kadar olacak?
Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yasa teklifi yarın Meclis gündemine alınacak. Meclis Başkanlığı'na sunulacak metnin son hali milletvekillerinin oylamasına sunulacak. Yeterli oy alındığı surette Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilerek yürürlüğe gireceği anı bekleyecek.

EYT'de kıdem tazminatı detayında bunu bilmezseniz hakkınız gidebilir! Kıdem tazminatı ne kadar olacak? Uzun yıllardır Türkiye'nin gündeminde yer alan emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yaş şartına bakılmaksızın sigortalılık süresi ve prim gününü tamamlayan adayların emeklilik hakkını elde etmesi sonucu alacakları kıdem tazminatı dikkat çekmeye başladı.

TBMM'ye sunulacak yasa teklifinde son etaba girildi. Yıllardır hem emekçilerin hem de hükümetin sırtına yük olan sorun nihayet çözüme kavuştu. Emeklilikte yaşa takılan 5,7 milyondan şartları sağlayan 2 milyon 250 bin kişi Şubat ayında ilk maaşını alacak. 3,45 milyon kişi sigortalılık koşulunu yerine getirdiği an SGK'ya vereceği emeklilik dilekçesi kabul görmesi anında potaya dahil edilecek.

Meclis gündemine alınması ile yasalaşmayı bekleyen yasa teklifi vatandaşların aklını karıştırdı. Kıdem tazminatı detayı hangi yöntemle çözüleceği merak konusu oldu. Vatandaşlar EYT için e-Devlet kapısı üzerinden ve SGK'dan başvuru yapmaya başladı. Yaşa takılmadan emekli olacaklara verilen çalışma devam hakkı EYT'lilerin kıdem tazminatını nasıl etkileyecek?

EYT'DE KIDEM TAZMİNATI

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası yürürlüğe girdi an aynı iş yerinde çalışmaya devam eden kişilerin hak ettiği kıdem tazminatı ve sigortalılık süresi boyunca kullamadığı izin haklarına ilişkin işveren ile işçinin kafasını karıştırdı. Soru işaretleri çerçevesinde kafa karıştıran merak konusu başlık netlik kazandı. İşverenin tazminatı peşin ödeme zorunluluğu var. Ödeme şeklini taksite bölmek istemesi ancak işçinin rızasına bırakıldı. Onay vermemesi halinde kıdem tazminatını peşin alacak.

Düzenleme yasalaştıktan sonra açıklanan şartları sağlayan işçilerin ilk yapması gereken, çalışmış oldukları işyerinde aylık bağlatma gerekçesi ile istifa etmesi gerekiyor. İşveren burada iki temel ayrım üzerinden ilerleyebilir. İşçisine güven ya da SGK'dan emekli olabilir yazısı getirmesini talep edebilir. İşveren belge talebinde bulunduğu an işçi SGK'dan alacağı belgeyi işveren sunmak zorundadır.

BUNU BİLİN!

İşçinin kıdem tazminatı alabilmesi için işverenin yanında en az 1 yıl çalışması gerekiyor. Aylık bağlatmak için işyerlerinden istifa etmeleri halinde gerekli belgeyi sunduğu an SGK'nın aylık hesaplaması sonucu kendilerine tahsis edilecek numara ayın 17-24 arası dönemde hesaplarına yatacak emekli aylıklarını belirleyecek.

İşveren yükümlülüğü işçisine kıdem tazminatını aylık bağlatacak emeklinin onayına göre peşin ya da taksitle ödemesi gerekiyor. İşveren hiçbir şekilde işçiye kıdem tazminatı ödeme konusunda taksitlendirme de zorlayamaz.

Emekli olan işçiye, çalıştığı işyerinde her yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Kıdem tazminatı güncel olarak 15 bin 371 TL yatırılıyor. Ocak ayından itibaren artması bekleniyor.