EYT’de ilk maaşlar ne zaman ödenecek? Tarih belli oldu

EYT’de ilk maaşlar ne zaman ödenecek? Tarih belli oldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmalarını tamamladığı EYT düzenlemesinin taslak metni Meclis Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu açıklama yaptı. Peki, EYT’de ilk maaşlar ne zaman ödenecek?

EYT düzenlemesindeki son gelişmeler vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. EYT kanun teklifi Meclis’e sunuldu ve AK Parti milletvekilleri tarafından imzalandı. Şimdi de Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde ilk maaşların ne zaman ödeneceği gündem oldu. İşte detaylar…

Akbaşoğlu açıklama yaptı

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulduğunu duyurdu. Akbaşoğlu; “Biz bugün teklifimizi sunduk. Resmi Gazete’de yayınlandığında yürürlüğe girecek. 5 milyon vatandaşımızı süreç içerisinde etkileyecek. 2 milyon 250 bin çalışanımız 2023 yılı içerisinde emekliliği hak edecek. Emekliliği hak edenler tercihini kendisi yapacak. İnşallah bu hafta Plan Bütçe Komisyonu’nda bunu görüşmeyi planlıyoruz. En geç haftaya salı veya çarşamba günü EYT’nin yasalaşmasını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

İlk maaş ne zaman yatacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte emekli olmaya hak kazanan vatandaşların ilk maaşlarının mart ayı içerisinde alacakları biliniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Bakan Bilgin; “EYT’lilerin mart ayının 1’inde ilk maaşlarını alabilecekleri bir düzenleme Meclis’ten çıkacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

EYT şartları nelerdir?

8 Eylül 1999 düzenlemesin öncesindeki şartların emeklilik yaş şartı olmaksızın uygulanacağı belirtiliyor. Bu tarihten önce sigorta girişi olan vatandaşlar EYT düzenlemesi kapsamında olacaklar. SSK şartları; 5 bin prim günü tamamlamak, erkeklerde 25, kadınlarda da 20 yıl sigortalılık süresini doldurmak gerekiyor. BAĞ-KUR için gerekli şartlar; erkeklerde 9 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi, kadınlarsa 7 bin 200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Aynı şartlar Emekli Sandığı için de geçerlidir.