EYT'de ilk etapta herkes emekli edilmeyeceği bildirildi! Hazineye maliyeti paylaşıldı ilk etapta kimler emekli olacak hemen listeden bakın

EYT'de ilk etapta herkes emekli edilmeyeceği bildirildi! Hazineye maliyeti paylaşıldı ilk etapta kimler emekli olacak hemen listeden bakın
Türkiye'de milyonlarca emeklilik bekleyen vatandaşlar için geri sayım başladı. EYT ile ilgili her gün yeni gelişmeler gündeme düşüyor. EYT'de ilk etapta herkes emekli edilmeyeceği bildirildi! Hazineye maliyeti paylaşıldı ilk etapta kimler emekli olacak hemen listeden bakın

EYT'de ilk etapta herkes emekli edilmeyeceği bildirildi! Hazineye maliyeti paylaşıldı ilk etapta kimler emekli olacak hemen listeden bakın - Türkiye'de milyonlarca emeklilik bekleyen vatandaşlar için geri sayım başladı. EYT ile ilgili her gün yeni gelişmeler gündeme düşüyor. Vatandaşların merakla beklediği gelişmeler arasında yer alan EYT konusu ile ilgili bugün TGRT Haber'de Cem Küçük tarafından haberler paylaşıldı. Gelen haberlere göre EYT'nin hazineye maliyeti paylaşılırken ilk etapta kimlerin emekli olacağı açıklandı. İşte detaylara Kamu Gündemi editörleri erişti.

EYT konusu ile ilgili gelen gelişmeler kamuoyunda yer edinmeye devam ediyor. Hükümet kanadında EYT düzenlemesi için yıl sonuna kadar tamamlama yönünde çalışmalar devam ederken, düzenlemenin hazineye maliyetleri tartışılmaya başlandı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da yaklaşık 5 milyon kişinin emekli edilmesi gündemde yer alırken problemlerin tamamlanmasının ardından herkesin emekli edilmeyeceği gündemde ki iddialar arasına yerleşti.

EYT için bir çıkış formülü aranırken belirlenecek model doğrultusunda, emekli olmak adına yıl ve prim gününü doldurmak gerekiyor. Hükümet kanadında hazineye oluşturacağı maliyet hesaplaması yapılırken Türkiye bugün bu konuyu konuşuluyor. Emeklilikte süre şartı için 25 yıl olarak alınırken; kişi 25 yılını doldursa bile prim gününü doldurmamış olabilmekte. Gelen bilgiler doğrultusunda 1999 Eylül ayı öncesinde de işe giren kişilerin 25 yılı dolmamış olarak iletiliyor. Emeklilik zamanları bu sebeple 2024'e kadar ertelenebiliyor. 

"PARÇA PARÇA EMEKLİLİK"

Gündeme düşen gelişmelere göre gelen bilgiler de ele alınarak; EYT'de emeklilerin toplu bir şekilde değil parça parça olarak tamamlanması bekleniyor. Bu düzenleme için ilk etapta şartları taşıyan yaklaşık 1 milyon kişinin yararlanması ve sonrasında ise parça parça emekliliklerin tamamlanması bekleniyor. 

EYT'nin bu sayede emekli olacak kişiler ile birlikte hazineye maliyetinin 90 - 110 milyar lira arasında bir maliyete ulaşması beklenmekte.

Sosyal güvenlik uzmanları ve finans analistleri yaptıkları açıklamalarda EYT'liler de birçok kişinin tekrar çalışma hayatına başlayacağı ya da emekli olanların yerine yeni istihdamlar ile birlikte vazgeçilecek olan primlerin bir kısmının tekrar kazanılabileceği ve prim için borçlanan kişilerin de ödemelerini hesaba katarak bu maliyetlerin daha da düşeceklerini iletiyor. Toplamda elde edilen bilgilere göre ise bu yüklerin aydan aya kademeli olarak düşeceği konuşulurken parça parça emeklilik sistemi en uygun model olarak göze çarpıyor.