Ev sahibi ve kiracılar arasında yeni dönem başladığı kira sözleşmelerinde devrim yapıldığı ifade edilerek bu cümlenin son zamanlarda Türkiye'de çok duyulan bir haber başlığı olduğu bildirildi. Peki, bu yeni dönem ne anlama geliyor ve kira sözleşmelerinde neler değişti?Ayrıntıları kamugundemi.com olarak okuyucularımızla paylaşıyoruz.
1 TEMMUZ'DA BAŞLADI
Yeni dönem, 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren Kanun ile başladığı belirtilerek bu kanun, kira sözleşmelerinin süresi, yenilenmesi, feshi, kira bedeli ve artış oranı gibi konularda önemli değişiklikler getirdiği aktarıldı. Bu değişikliklerin amacı, hem ev sahiplerinin hem de kiracıların haklarını korumak ve kira ilişkilerini daha adil ve şeffaf bir şekilde düzenlemek olduğu bildirildi.
ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI
İşte, yeni dönemde kira sözleşmelerinde yapılan bazı önemli değişiklikler:
- Kira sözleşmelerinin süresi en az bir yıl olacak. Sözleşme süresi bitmeden ev sahibi veya kiracı sözleşmeyi feshedemez. Ancak, tarafların haklı bir sebebi varsa, sözleşmeyi feshetmek için mahkemeye başvurabilirler.
- Kira sözleşmeleri otomatik olarak yenilenmeyecek. Sözleşme süresi bitmeden en az 15 gün önce tarafların yenilemek istediklerine dair yazılı bir bildirim yapmaları gerekecek. Aksi takdirde, sözleşme sona erecek.
- Ev sahibi veya kiracı, kira ilişkisine ilişkin herhangi bir uyuşmazlık durumunda İcra ve İflas Kanunu'nda belirtilen tahkim yoluna başvurabilecek. Tahkim yolu, mahkemeye gitmeden daha hızlı ve kolay bir çözüm sunuyor.
E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK
Kira sözleşmeleri hakkında yeni dönem başladığı belirtilerek bundan sonra e-Devlet üzerinden de yapılabileceği aktarıldı. Ayrıca bu konu hakkında eylem planı da oluşturulduğu belirtilerek kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılacağı paylaşıldı. Yapılan bu düzenleme kapsamında çalışmaların davem ettiği ve bu uygulama ile kayıtdışılığın önüne geçilmesinin hedeflendiği aktarıldı.
2024 SONUNA KADAR TAMAMLANACAK
“Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı”nın yürürlüğe konulduğu ifade edilirken rekabet gücünü artırmak, vergi kaybının önüne geçerek sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve gelir dağılımını daha adaletli bir yapıya kavuşturmak için kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edileceği ifade edildi. Ayrıca bnu uygulamanın 2024 yılının sonuna kadar tamamlanacağı ifade edildi.