Ev hanımları dikkat! Ev hanımı kadınlara aylık 1.375 TL para veriliyor: Her ay karşılıksız para veriliyor

Ev hanımları dikkat! Ev hanımı kadınlara aylık 1.375 TL para veriliyor: Her ay karşılıksız para veriliyor
Dar gelirli ailelere yönelik devletin sunduğu destek ödemeleri yatırılmaya devam ettiği belirtilerek bu ödemelerin maaş şeklinde her ay yapıldığı aktarıldı.

Dar gelirli ailelere yönelik devletin sunduğu destek ödemeleri yatırılmaya devam ettiği belirtilerek ev hanımı olup maddi destek sürecinden faydalanmak isteyenlerin zor anlarında devlet yetiştiği ifade edildi. Bununla beraber dul ve yetim aylığı çalışmayan ev hanımları için düzenli bir gelir haline geldiği ifade edilerek eşini kaybeden ya da babası vefat eden kadınlar için düzenli destek ödemeleri maaş şeklinde her ay verildiği de ifade edildi. 

 

VEFAT EDEN EŞTEN ÖDEME ALINIR MI?

Sigortalı olarak çalışan bir eş vefat ettiğinde geride kalan eş ya da çocuk eğer bulunmuyorsa anne-baba için maaş bağlanabildiği belirtilerek yasalarda belirtilen kural ise alınan son maaş miktarının %75'i eşe bağlandığı eş çalışıyorsa bu %50 olarak hesaplandığı aktarıldı. Hanede ikiden fazla yetim çocuk bulunuyorsa eş için %50, yetim çocuklar için %25'er üzerinden maaş bağlanıyor.

ÖDEMELER NE KADAR? 

Dul ve yetim maaşı hesaplanırken en düşük emekli maaşı üzerinden belirleme yapılıyor. 2023 yılı Ocak zammı sonrası açıklanan en düşük emekli maaşı taban fiyatı 5 bin 500 TL olarak belirtildi. Bu miktar üzerinden hesaplama yapıldığında %25'lik artışta 1.375 TL, %50'lik artışta  2.750 TL, %75'lik artışta 4.125 TL olarak hesaba yatıyor.

GEREKLİ ŞARTLAR

Erkek ve kız çocukları belirli kurallar çerçevesinde yetim maaşı alabiliyor. Erkek çocuk öğrenci değilse 18 yaşına kadar bu maaştan yararlanabiliyor. Öğrenci ise 20 yaşına kadar yararlanabilir. Eğer üniversite öğrencisi olursa 25 yaşına kadar yetim aylığından faydalanabilir. Eğer kız çocuğuysa ve evliliği bulunmuyorsa ömür boyu bu maaştan faydalanabiliyor. Sigortalı çalışan bir babanın evli kızı babası öldüğünde evli olsa dahi boşandığı anda yetim kapsamına giriyor ve bu maaşı alabiliyor.