Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimlerinden önce müjdelediği indirimin faturasını ücretlilerin ödeyeceği, TÜİK’in açıklamasıyla ortaya çıktığı belirtilerek ekonomi profesörü Aziz Çelik, Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Mali Sekreteri Hüseyin Demirton ve Memur Sendikaları Konfederasyonu’nun (Memur-Sen) toplu sözleşmelerden sorumlu genel başkan yardımcısı Hacı Bayram Tonbul bu durumu değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim vaadi olarak konutların bir aylık doğalgaz faturasının devlet tarafından karşılanacağını ve bir yıl boyunca 25 metreküp doğal gaz için de para alınmayacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında şu ifadeleri kullanmıştı:
ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI
"Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği Karadeniz gazının devreye alınmasından dolayı, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar oluşturulacak ilk faturanız devletimiz tarafından karşılanacaktır."
MAYIS ENFLASYONUNU DÜŞÜRECEK
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise 29 Mayıs’ta, mayıs ayı enflasyonu hesaplamasında, doğalgaz için “sıfır fiyat” yöntemi uygulanacağını ve 25 metreküpe kadar doğalgaz tüketimi için yapılacak indirimin de dikkate alınacağını ifade etti. Bu doğrultuda bu hesaplamanın Mayıs ayı enflasyonunu düşüreceği aktarıldı.
Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik bu konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çelik açıklamalarında doğal gazın enflasyon hesaplamaları içindeki ağırlığını yüzde 2,9 olduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
"YÜZDE 5-6 DAHA FAZLA ÇIKMASINA YOL AÇACAKTI"
"Enflasyon paketinde geri kalan bütün ürünler, toplam yüzde 2,9 oranında artsa bile enflasyon sıfır olur. Aylık artış yüzde 2,9’dan az olursa, enflasyon negatif de çıkabilir. Bu hem mayıs, hem haziran ayında uygulanacak. Şu anda dört aylık enflasyon yüzde 15, doğalgaz düzenlemesi olmasaydı, enflasyonun yüzde 5-6 daha fazla çıkmasına yol açacaktı. Yani altı aylık enflasyon yüzde 20-21 çıkabilirdi. Bu da temmuz ayındaki ücret artışlarını, emekli aylıklarını, memur maaşlarını, sendikaların toplu iş sözleşmelerini etkileyecek çünkü onların hepsi enflasyona endeksli şeyler.
"DOĞALGAZDAN DOLAYI DÜŞÜK ENFLASYN İLE ZAM AZALACAK"
Diğer ürünlerin fiyatları yüzde 3’ten fazla artarsa mayıs ayı enflasyonu yüzde 0,5-1 gibi bir oranda olabilir. Yüzde 3’ten daha az, örneğin yüzde 2 oranında artarsa bu mayısta yüzde -1’lik enflasyon anlamına gelir. O zaman dört ayda yüzde 15 olan enflasyon, yüzde 14’e düşer ve kayıp daha fazla olabilir.
Emekli aylıklarını 7 bin 500 liranın üzerinde bir tutara tamamlamazlarsa, doğalgazdan dolayı düşük enflasyon hesaplanırsa, kök aylıklara yapılacak olan zam daha az olacak."