Doğalgaz fiyatları yüzde 25 düştü!

Doğalgaz fiyatları yüzde 25 düştü!
Doğalgaz faturası yüksek gelenler dikkat! 26 Ocak 2023 tarihi itibari ile doğalgaz fiyatları stokların yüksek olması ve daha ılıman havanın geri dönmesinin beklenmesi nedeniyle yüzde 25 düştü!

Türkiye’de karasal iklimi yaşayan bölgelerde doğalgaz faturaları geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 2 katından fazla geliyor. Peş peşe gelen zamlar sonrasında 120 metrekare büyüklüğünde ki bir dairenin doğalgaz faturası 1.000 TL’nin altına düşmezken bugün (26 Ocak 2023) doğalgaz fiyatlarına bir indirim müjdesi geldi.

Bugünden itibaren dünya piyasalarında doğalgaz fiyatları yüzde 25 düştü. Bu düşüşün nedeni, stokların yüksek olması ve daha ılıman havanın geri dönmesinin beklenmesi oldu.

Dünya piyasalarında doğalgaz fiyatları düştü ve Avrupa ülkelerinde bu düşüş bugün itibari ile faturalara yansıtılmaya başlandı. Şimdi Türkiye’de de gaz fiyatlarının yaklaşık %25 düşmesi beklenirken BOTAŞ'tan bir indirim haberi geldi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş Genel Müdürlüğü (BOTAŞ), 1 Şubat’tan itibaren geçerli olmak üzere büyük sanayi kuruluşları tarafından kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatında yüzde 13,30 ile yüzde 17,22 oranlarında Indirim yaptı. 

AB gaz stokları yılın bu zamanı için hala alışılmadık derecede yüksek – AB genelinde %77 doluluk oranı ve kış ısıtma mevsimi için beş yıllık ortalamanın oldukça üzerinde. Depodaki yüksek hacimli gaz ve sürekli LNG kargo akışı, Rus boru hattı gazının çoğunun yokluğunda tedarik endişelerini hafifletiyor.

Deutsche Bank AG analistleri bu hafta Bloomberg tarafından taşınan bir notta "Daha iyimser olmayı göze alabiliriz. Gaz depolama arttı ve gaz fiyatları düştü. Deutsche Bank, "Enflasyon düşüyor ve belirsizlik azalıyor" diye yazdı.

Bu arada Almanya'da, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Alman Federal Ağ Ajansı Bundesnetzagentur Salı günü yaptığı açıklamada, "durumu kış başlangıcındakinden daha az gergin olarak gördüğünü" söyledi.

 Ajans, ‘’Bu kış bir gaz açığı durumu giderek daha olası hale geliyor ancak durumun kötüleşmesi hala göz ardı edilemiyor.’’ Dedi.