Destek ödemeleri başlıyor! Başvuru tarihleri de belli oldu: Banka hesaplarına yatacak

Destek ödemeleri başlıyor! Başvuru tarihleri de belli oldu: Banka hesaplarına yatacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaşlıların korunması, desteklenmesi ve yaşamlarının kolaylaştırılması için belediyeler tarafından hazırlanacak projelerin değerlendirileceği Yaşlı Destek Programı'na (YADES 2024) başvuruları başladı.

Türkiye'de yaşlı nüfus oranının yüzde 10,2'ye yükseldiği belirtilerek, yaşlılara sunulan hizmet sayısının artırılması ve ihtiyaçlara göre çeşitlendirilmesi için çalışmaların sürdüğü vurgulandı.

Aile Temelli Sağlıklı Yaşlanma Politikası

Aile temelli aktif ve sağlıklı yaşlanmanın desteklenmesi politikasının YADES programıyla sürdürüldüğü kaydedildi. Bu çerçevede, yaşlılara yönelik hizmetlerde kurum bakımı hizmetleri yanında, koruyucu, önleyici alternatif hizmet modellerinin de yaygınlaştırıldığı ifade edildi.

YADES Programının Geçmişi ve Finansmanı

2016'da uygulanmaya başlanan YADES ile yerel dinamikleri harekete geçirerek, yaşlıların ev ortamında yaşamını sürdürüp, sosyal hayata katılmalarının desteklendiği belirtildi. Bu kapsamda, 8 yılda toplam 45 milyon TL finansman desteği sağlandığı ve 42 belediyede yürütülen 74 projeyle 87 bin 987 hanede 128 bin 691 yaşlıya ulaşıldığı bilgisi paylaşıldı.

YADES 2024 Başvuruları ve Ödenek

YADES 2024 kapsamında başvuruların başladığı ve bu yıl için 11 milyon 278 bin lira ödenek ayrıldığı ifade edildi. Programa başvuracak belediyelerin hazırlayacakları proje tekliflerini en geç 3 Haziran saat 17.00'ye kadar valiliklere teslim etmeleri gerektiği vurgulandı.

Proje Süresi ve Uygulama

Onaylanan projelerin belediyeler tarafından uygulanacağı, denetimlerin ise valilikler aracılığıyla yürütüleceği belirtildi. Proje sürelerinin 1 yıl olacağı bilgisi paylaşıldı.