Cevdet Yılmaz resmen duyurdu! Meclis gündemine yasal düzenleme gelecek: Fiyatlar düşecek

Cevdet Yılmaz resmen duyurdu! Meclis gündemine yasal düzenleme gelecek: Fiyatlar düşecek
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TRT HABER'de yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin orta vadeli programındaki başarıları ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Yılmaz, Türkiye'nin 3 yıllık orta vadeli programının başarıyla ilerlediğini vurgulayarak, ekonomik büyüme konusunda olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Geçen yılı yüzde 4,5 büyüme ile kapattıklarını ve ülke ekonomisinin 1 trilyon doları aşarak dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldiğini ifade etti.

Kişi Başına Gelir ve Dış Ticaret

Kişi başına gelirin 13 bin doları geçtiğini söyleyen Yılmaz, ihracat ve turizmde de önemli başarılar elde ettiklerini dile getirdi. Türkiye'nin ihracatının 256 milyar dolar, hizmet ticaretinde ise 100 milyar doları aştığını belirtti.

Cari Açık ve Bütçe Performansı

Geçen yıl cari açıklarını 45 milyar dolara düşürdüklerini ve bütçe performanslarının da beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini aktaran Yılmaz, bu alandaki başarılarının devam edeceğini ifade etti.

Finansal İyileşmeler

Reel ekonominin yanı sıra finansal alanda da önemli iyileşmeler sağlandığını belirten Yılmaz, Merkez Bankası rezervlerinin arttığını, kur korumalı mevduatlarda düşüşler yaşandığını ve kredi risk primlerinde gerileme olduğunu dile getirdi.

Enflasyonla Mücadele

Yılmaz, enflasyonla mücadeledeki başarıya da değinerek, ortalama aylık enflasyonun düştüğünü ve bu trendin devam edeceğini söyledi. Gelecek yıl için enflasyon hedeflerinin yüzde 20'nin altında olduğunu ve 2026'da tek haneli rakamlara ulaşmayı planladıklarını açıkladı.

Maliye Politikaları ve Deprem Harcamaları

Maliye politikalarının enflasyonla mücadele stratejisinin bir parçası olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye'nin yaşadığı depremlerin devlete getirdiği yükü de vurgulayarak, buna rağmen bütçe harcamalarını kontrol altında tuttuklarını söyledi.

Rekabet Politikaları ve Fahiş Fiyatlar

Rekabet politikalarına daha fazla önem verdiklerini belirten Yılmaz, serbest piyasa ekonomisinin kurallarının etkin olduğu bir ortamı desteklediklerini ifade etti. Fahiş fiyatların önlenmesine yönelik çalışmaların hızlandırılacağını ve bu konuda yasal düzenlemelerin yapılacağını kaydetti.

Kamuda Tasarruf Çalışmaları

Kamuda tasarruf çalışmalarının önemine vurgu yapan Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla bu konuda ciddi çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Tasarrufun artırılması ve verimliliğin sağlanması için çalışacaklarını belirtti.