Cep telefonu satışlarında tarihte görülmemiş düşüş yaşanıyor!

Cep telefonu satışlarında tarihte görülmemiş düşüş yaşanıyor!
Küresel anlamda tüm akıllı cep telefonu satışlarında tarihte görülmemiş düşüş yaşanıyor!

CNBC, pazar araştırma firması IDC'ye göre, makroekonomik gerileme ve durgun tüketici talebi nedeniyle 2022'nin dördüncü çeyreğinde küresel akıllı telefon sevkiyatlarının keskin bir şekilde düştüğünü bildirdi.

 IDC, elektronik şirketlerinin Ekim'den Aralık'a kadar geçen yılın aynı dönemine göre %18,3 düşüşle 300,3 milyon akıllı telefon sevk ettiğini ve bu düşüşün tek bir çeyrekte şimdiye kadarki en büyük düşüş olduğunu söyledi.

2022'de toplam 1,21 milyar akıllı telefon sevk edildi. IDC araştırma direktörü Nabila Popal, "Tatil dönemindeki sevkiyatlar hiçbir zaman bir önceki çeyreğe göre daha düşük olmamıştı. Ancak, düşük talep ve yüksek stok nedeniyle tedarikçiler sevkiyatları önemli ölçüde azalttı. 2023 için beklenen %2,8'lik toparlanma ciddi risk altında ve tahminde önemli bir aşağı yönlü risk var" dedi.

Apple Satışları

 Apple, dünyanın bir numaralı akıllı telefon üreticisi konumunu korudu. ABD teknoloji devi, dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %14,9 düşüşle 72,3 milyon iPhone sevk etti. Apple %24,1 pazar payına sahipti. Düşüş, Apple'ın kritik tatil dönemi öncesinde son modeli iPhone 14 serisini piyasaya sürmesine rağmen gerçekleşti.

 Apple, Çin'in Zhengzhou kentindeki dünyanın en büyük iPhone üretim fabrikasının koronavirüs salgını ve işçi protestoları nedeniyle Aralık ayında birkaç tedarik zinciri sorunuyla karşı karşıya kaldı.

Samsung Satışları

 İkinci en büyük akıllı telefon üreticisi olan Samsung, geçen yılın aynı dönemine göre %15,6 düşüşle 58,2 milyon adet sevkiyat kaydetti. Samsung Electronics, dördüncü çeyrekte yeni bir amiral gemisi akıllı telefon çıkarmadan 1 Şubat'ta bir etkinlik planlıyor.

Xiaomi Satışları

 Üçüncü sırada yer alan Çinli elektronik üreticisi Xiaomi, dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,3 düşüşle 33,2 milyon adet sevk etti; bu, Çinli akıllı telefon üreticileri Oppo ve Vivo da dahil olmak üzere ilk beş akıllı telefon üreticisi arasındaki en büyük düşüş.

 IDC araştırma direktörü Anthony Scacella, "2022'de %11'den fazla düşüş yaşanırken, satıcılar cihaz portföylerini yeniden düşünürken kanallar fazla envanter almadan önce iki kez düşünecekken 2023 dikkat edilmesi gereken bir yıl olarak belirlendi" dedi. dedi.