Çelik Fiyatları, Emlak Endişeleri Nedeniyle Geriliyor

Çelik Fiyatları, Emlak Endişeleri Nedeniyle Geriliyor
Çelik inşaat demiri vadeli işlemleri, Çin’in emlak sektöründeki finansal riskler nedeniyle beş ayın zirvesinden geriledi. Ancak altyapıya yönelik talep ve arz darlığı fiyatları destekliyor.

Çelik inşaat demiri vadeli işlemleri ton başına 3.800 CNY’nin altına geriledi ve 19 Eylül’den bu yana beş ayın en yüksek seviyesi olan 3.382 CNY’den hafif geri çekildi; piyasalar, altyapıya yönelik güçlü talep ve düşük arz karşısında Çin’in kilit emlak sektöründeki finansal yayılma riskleri üzerine baskı yaptı.

Emlak Sektörü Baskı Altında

Sermayenin desteklenmesi ve temerrütten kıl payı kurtulmak için kredi anlaşmalarının yeniden yapılandırılmasının ardından Country Garden için ödenmeyen ödemeler, Çin’in önde gelen emlak geliştiricilerinin mali sağlığına ilişkin endişeleri yeniden canlandırdı.

Emlak sektörü, Çin ekonomisinin yaklaşık %30’unu oluşturuyor ve çelik talebinin önemli bir bölümünü karşılıyor. Bu nedenle, emlak geliştiricilerinin borç sorunları, çelik fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturuyor.

Altyapı Talebi Fiyatları Destekliyor

Yine de kaynak talebine ilişkin görünüm, Pekin’in konut alıcılarına yönelik talepteki darbeyi yumuşatmayı amaçlayan ekonomik destek önlemleriyle desteklenmeye devam etti. Ayrıca JPMorgan, yüksek seviyedeki altyapı inşaatlarının konut satışlarına olan zayıf güveni telafi etmesi nedeniyle Çin’deki çelik kullanımının gayrimenkul geliştiricileri için mali kaygılar nedeniyle sabit kalacağını belirtti. Altyapı projeleri, çelik talebinin diğer önemli bir kaynağıdır ve hükümetin ekonomik büyümeyi canlandırma çabalarının bir parçasıdır.

Fiyat Beklentileri

Trading Economics’in küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre çeliğin bu çeyreğin sonunda 3703,60 Yuan/MT seviyesinde işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda 12 ay içinde 3562,15 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz. Çelik fiyatları, arz ve talep dengesinin yanı sıra küresel ekonomik koşullar, döviz kurları ve hammadde maliyetleri gibi diğer faktörlerden de etkilenmektedir.