Çalışanın yüzü nihayet güldü! Isınma desteği dönemi resmen başladı! Özel sektörde çalışanlar hesabını kontrol etsin bin TL yatacak

Çalışanın yüzü nihayet güldü! Isınma desteği dönemi resmen başladı! Özel sektörde çalışanlar hesabını kontrol etsin bin TL yatacak
Son torba yasa ile birlikte gündeme alınan özel sektör çalışanlarına verilecek olan 1.000 TL’ye kadar olan ısınma desteğine ilişkin düzenleme resmileşti. Bu düzenlemenin resmileşmesinin ardından kimlerin destekten yararlanabileceği de öğrenildi.

Çalışanın yüzü nihayet güldü! Isınma desteği dönemi resmen başladı! Özel sektörde çalışanlar hesabını kontrol etsin bin TL yatacak - Ekim ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen yeni yasa düzenlemesi içerisinde çalışanlara yönelik yapılacak olan desteklerin vergi muafiyetine ilişkin de bir teklif yer almıştı. Pek çok düzenlemeyi içerdiği için torba yasa değişikliği olarak geçen bu düzenleme de resmileşti. Torba yasayla birlikte yapılan değişikliklerin Resmi Gazete aracılığıyla ilan edilmesinin ardından çalışanlara verilecek olan destekler de netlik kazanmaya başladı.

Torba yasa teklifi içerisinde yer alan çalışana verilecek olan ısınma yardımına ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı. Yardımın türü belli olurken; üst miktarı ve bu yardımın ne zamana kadar verilebileceği de resmileşti. Kış aylarında özel sektör çalışanlara yapılacak olan ısınma desteği tutarınca vergiden muaf tutacak olan işveren cephesi için de detaylar netlik kazandı.

ÖZEL SEKTÖRE ISINMA DESTEĞİ KAPSAMI NETLEŞTİ

Ekim ayında TBMM’den geçen torba yasa içerisinde yer alan düzenlemenin Resmi Gazete aracılığıyla yayınlanmasının ardından özel sektör çalışanına 1.000 TL’ye kadar olacak olan ısınma desteğinin vergi muafiyetine tabi tutulması netleşti. Resmi Gazete’de yer alan karara göre; elektrik, doğalgaz ve kömür ile odun gibi ısınma desteği için verilecek olan 1.000 TL’ye kadar olan destekler için devlet, vergi ve SGK primi almayacak.

Bu istisnayı belirli bir süre için getirmiş olan TBMM, 9 Kasım 2022 tarihi ile 30 Haziran 2023 tarihleri arasında vergi muafiyetini uygulayacak. Başka bir deyişle işverenler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar verecekleri ısınma desteğinin 1.000 TL’lik tutarından vergi muafiyetine sahip olacak. İstinada yer alabilmek için ödemelerin elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması şartken; aynı zamanda 1.000 TL’yi aşmaması da şart olacak.

MEVCUT ÜCRETE EK OLMAZSA VERGİ MUAFİYETİ KAPSAMINA ALINMAYACAK

İşçiler tarafından olduğu kadar işverenler tarafında da memnuniyet yaratan bir düzenleme olan bu düzenleme kapsamında ödemelerin mevcut ücrete ek olarak verilmesi halinde herhangi bir vergi muafiyeti uygulanmayacak. İşveren ödemeyi ücrete ek olarak yapmak zorundayken, işçi bu ödeme karşısında herhangi bir fatura ya da makbuz ibraz etmek zorunda olmayacak.

Öte yandan işverenler net 1.000 liraya kadar yapacakları ısınma desteği için bu desteği asgari ücretle çalışan bir işçiye yapmaları halinde uzmanlara göre 633 TL’lik vergi yükünden kurtulacak.