Bakan Şimşek son dakika duyurdu! Pişmanlık mesajı verdi

Bakan Şimşek son dakika duyurdu! Pişmanlık mesajı verdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir idaresinin vergide gönüllü uyumu artıran uygulamaları hakkında değerlendirmede bulundu. Kira gelirlerine ilişkin beyan dönemi sona erdikten sonra yapılan çalışmaları ele aldı.

Bakan Şimşek, bankalar, sigorta şirketleri ve tapu gibi kurumlardan elde edilen verilerle yapılan analizler sonucunda kiraya verildiği tespit edilen 1,5 milyon konut üzerinde fiili denetim çalışmalarının başlatıldığını açıkladı.

Denetimlerin Detayları

Bakan Şimşek, vergi dairesi çalışanlarının tek tek ziyaret ettiği konutlarda ev sahipleri, kiracılar ve kira tutarlarıyla ilgili bilgilerin kaydedildiğini belirtti. Ayrıca, dijital vergi dairesine eklenen "Kira Bildirim Formu" ile kiracıların bilgilerini kolayca iletebildiğine dikkat çekti.

Beyan Dönemi Sonuçları

Beyan dönemi boyunca 1 milyon 811 bin mükellefin kira, ücret ve diğer gelirlerinden toplamda 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan ettiği bilgisini paylaştı.

Vergi Artışı ve Kayıt Dışı İle Mücadele

Bakan Şimşek, geçen yıla oranla bu yıl beyanname sayısında yüzde 27, matrahta yüzde 107 ve hesaplanan vergide yüzde 101 artış olduğunu vurgulayarak, kayıt dışılıkla mücadele kararlılığını dile getirdi.

Kararlılık Mesajı

Maliye Bakanı Şimşek, kayıt dışılığı azaltmak ve rekabet ortamını iyileştirmek için çalışmaların devam edeceğini belirtti. Vergi kaybı ve kaçağına karşı kararlı bir şekilde mücadele edeceklerini ifade etti.