ABD’de Konut Fiyatları Neden Artıyor, Türkiye’de Neden Düşüyor?

ABD’de Konut Fiyatları Neden Artıyor, Türkiye’de Neden Düşüyor?
Milletvekili Burcu Köksal, ABD’de konut fiyatlarının son yıllarda gösterdiği artışı değerlendirdi. Köksal, Türkiye’de de konut fiyatlarının yükselmesi gerektiğini ve bunun için hükümetin acil önlemler alması gerektiğini söyledi.

Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, ABD’de konut fiyatlarının son yıllarda gösterdiği artışı değerlendirdi. Köksal, Türkiye’de de konut fiyatlarının yükselmesi gerektiğini ve bunun için hükümetin acil önlemler alması gerektiğini söyledi.

ABD’de Konut Fiyatları Rekor Kırdı

Köksal, ABD’de konut fiyatlarının Eylül 2023’te bir önceki aya göre %0,6 artarak rekor seviyeye ulaştığını belirtti. Köksal, bu artışın Fannie Mae ve Freddie Mac tarafından garanti edilen ipotekli tek aileli evlerin ortalama fiyatlarını yansıttığını ve bu evlerin ABD konut piyasasının yaklaşık yarısını oluşturduğunu ifade etti.

Köksal, ABD’de konut fiyatlarının üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %2,1, yıllık ise %5,5 oranında artış gösterdiğini de vurguladı. Köksal, bu artışın tüm nüfus sayımı bölümlerinde gerçekleştiğini ve önceki dört çeyreğin her birinden daha fazla değer kazandığını söyledi.

Köksal, ABD’de konut fiyatlarının artmasının başlıca nedeninin satılık ev arzının düşük olması olduğunu belirtti. Köksal, ABD’de satılık ev stokunun 2023 yılında tarihi düşük seviyelerde seyrettiğini ve talebin arzı aştığını kaydetti.

Köksal, ABD’de konut fiyatlarının artmasının bir diğer nedeninin de mortgage oranlarının düşük olması olduğunu ifade etti. Köksal, ABD’de 30 yıllık sabit faizli mortgage oranlarının 2023 yılında %3’ün altında kaldığını ve bu durumun ev almayı cazip hale getirdiğini söyledi.

Köksal, ABD’de konut fiyatlarının artmasının sonucunda ev sahipliği oranının da yükseldiğini belirtti. Köksal, ABD’de ev sahipliği oranının 2023 yılı üçüncü çeyreğinde %67,4’e ulaştığını ve 2008 yılından bu yana en yüksek seviye olduğunu kaydetti.

Türkiye’de Konut Fiyatları Neden Düşüyor?

Köksal, ABD’de konut fiyatlarının artarken Türkiye’de konut fiyatlarının düştüğünü söyledi. Köksal, Türkiye’de konut fiyatlarının Eylül 2023’te bir önceki aya göre %0,5, yıllık ise %10,2 oranında gerilediğini ifade etti.

Köksal, Türkiye’de konut fiyatlarının düşmesinin başlıca nedeninin ekonomik kriz olduğunu belirtti. Köksal, Türkiye’de enflasyonun %20’nin üzerinde seyrettiğini, işsizliğin %15’e yaklaştığını, döviz kurlarının rekor seviyelere ulaştığını ve gelir dağılımının bozulduğunu söyledi.

Köksal, Türkiye’de konut fiyatlarının düşmesinin bir diğer nedeninin de konut kredisi faizlerinin yüksek olması olduğunu ifade etti. Köksal, Türkiye’de 120 ay vadeli konut kredisi faizlerinin 2023 yılında %20’nin üzerine çıktığını ve bu durumun ev almayı zorlaştırdığını kaydetti.

Köksal, Türkiye’de konut fiyatlarının düşmesinin sonucunda ev sahipliği oranının da azaldığını belirtti. Köksal, Türkiye’de ev sahipliği oranının 2023 yılı üçüncü çeyreğinde %57,8’e gerilediğini ve 2008 yılından bu yana en düşük seviye olduğunu söyledi.