ABD Borsaları Toparlanmaya Çalışıyor: İki Büyük Bankası İflas Etmişti!

ABD Borsaları Toparlanmaya Çalışıyor: İki Büyük Bankası İflas Etmişti!
ABD piyasaları, geçen hafta ülkenin büyük bankalarından olan SVB'nin iflas etmesi üzerine büyük bir kriz ile karşılaştı. Hükümetin acil müdahalesi üzerine borsa piyasaları bugün nefes almaya başladı.

ABD piyasaları geçen haftadan beri büyük bir krizin içine girmiş bulunmakta. Ülkenin büyük bankalarından olan Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank'ın iflası üzerine büyük bir ekonomik kargaşa başladı. Hükümet, iki bankanın iflasından dolayı bankacılık sisteminde yaşanacak olası endişeleri yatıştırmak ve bankacılık sistemine güveni yeniden sağlamak üzere bir dizi acil önlem almaya gitti. ABD Başkanı Joe Biden da yaptığı açıklamada, bu tarz iflas durumlarıyla tekrar karşılaşmamak için büyük bankaların denetimini ve düzenlenmesini güçlendirmek, piyasada yaşanan endişeleri gidermek için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.


PİYASALAR BUGÜN TOPARLANMAYA BAŞLADI


Yapılan açıklamalar ve atılan adımlar, bugün itibarıyla etkisini göstermeye başladı. Nitekim her iki bankanın iflasından büyük etkilenen ve çift haneli değerlere düşen ABD'nin bölgesel bazdaki borsa piyasaları, bugün değer kazanarak toparlanmaya başladı. Aynı şekilde bankalardaki hisseler, SVB'nin Cuma günü  iflas etmesinden bu yana yaşadığı kayıpların bir kısmını geri almayı başardı. Bankacılık sektöründe küresel bir etki yaratan SVB ile Signature Bank'ın iflasından sonra Avrupa ve Asya'daki bankalar da tedbir amaçlı adımlar atmaktan geri durmadı. Bu da piyasaların düzelmesine yardımcı olan başka bir faktör oldu.


2008'DEN BU YANA EN BÜYÜK KRİZ OLARAK GÖRÜLÜYOR

SVB, ABD'nin en büyük 16. bankası konumundaydı. SVB'nin iflası, 2008'deki ekonomik krizden bu yana en büyük banka başarısızlığı olarak kabul ediliyor. SVB'nin ardından ülkenin en büyük 28. bankası konumunda olan Signature Bank'ın haftasonu iflasını açıklamasından sonra piyasalar daha da endişelendi. Piyasalar her ne kadar toparlanıyor olsa da, uzmanlar, çöküşün başka bankalada da görülebileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca ABD'li savcıların SVB'nin iflasıyla ilgili bir soruşturma başlattığı da belirtilmektedir.