2023 vergi borçları affı ne zaman çıkacak? Vergi borçları silindi mi?

2023 vergi borçları affı ne zaman çıkacak? Vergi borçları silindi mi?
Vergi borcu olan vatandaşlar, Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni borç yapılandırma paketi ile ilgili detayları araştırmaya başladı. Peki, vergi affı ne zaman çıkacak? Vergi affından kimler yararlanacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığının çalışmasının ayrıntılarını paylaştı. Yapılandırma paketi kapsamında, vergi dairelerine vergi, ceza, faiz borçları olanların belli bir miktar altındaki borç tahsillerinden vazgeçildiği açıklandı. İşte konuyla ilgili tüm detaylar…

Vergi borçları ne zaman silinecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek olan bu düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan;

“Vergi Daireleri, Gümrük Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Belediyeler, İl Özel İdareleri, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları gibi kurumlarımızın kamu alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifi hazırlıyoruz. Bu teklifle, vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin, vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarımıza olan borçlarının cezalarını kaldırıyoruz” dedi.

Vergi borcu olanlara müjdeli haber!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenlemenin zaten yapıldığını belirterek; “Şimdi de aynı uygulamayı vergi, ceza, faiz gibi tüm başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşlarımız için hayata geçiriyoruz. Vergi dairelerine olan 31 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan borçların cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz. Detaylarını Hazine ve Maliye Bakanlığımızın açıklayacağı bu uygulamanın vergi dairesine olan borcundan dolayı takibe maruz kalmayacak vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Vergi borcu yapılandırma avantajları nelerdir?

Vergi borcu yapılandırma avantajları arasında;

  • Mevcut verginin aslına bağlı olan cezaları silinmektedir. 
  • Mevcut vergisinin aslına bağlı olmayan cezaların yarısı silinmektedir.
  • Ödenmesi gereken borcun gecikme faizi, zammı gibi ücretler de silinir.
  • Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık değişim oranına göre, belirlenen faiz ödemesinden faydalanılabilir. 
  • Devlete ödemekle yükümlü olunan ücreti aksatmak istemeyen gerçek ve tüzel kişiler için yapılandırma işlemi oldukça avantajlar sağlarken, borçtan kaynaklanan tüm olası cezai yaptırımların silinmesi için bu yapılandırma işleminden yararlanabilirsiniz.