- Haberler
- Kamu Haber
- EYT'de yeni gelişme: Yıl sonunda çözüme kavuşacak
EYT'de yeni gelişme: Yıl sonunda çözüme kavuşacak
Emeklilikte yaşa takılanlar çalışmaları yıl sonuna doğru Meclis'e intikal etmek üzere yeni yılda hayata geçirilecek.
EYT'de yeni gelişme: Yıl sonunda çözüme kavuşacak - Yıl sonunda çözüme kavuşacağı belirtilen emeklilikte yaşa takılanlar konusu üzerinde titizlikle yürütülen çalışmaların sonuna doğru yaklaşıldığı detayların kısa süre içerisinde netlik kazanacağı belirtildi. İlk etapta emeklilik hakkı kazanacak kişi sayısı, şartları yerine getirmesi halinde sigortalılık süresini doldurduktan sonra emekli olabilme şansı ve merak edilen diğer konu başlıkları açığa kavuşacak.
Emeklilikte yaşa takılanlar konusu 8 Eylül 1999 tarihinde getirilen düzenleme sonrası yaklaşık 23 yıldır yığın birikintiye neden oldu. Yıllar içinde emeklilik hakkını elde etmesine rağmen reform edilen SGK şartları yaşa takılmasına neden olan milyonlarca kişinin mağdur olmasını ortaya çıkardı. Mart ayında başlatılan hareketlilikte çalışmaların buraya kadar geleceği düşünülmüyordu. Ancak hükümet yetkilileri sorunu kökten çözmek adına harekete geçmesi milyonlarca vatandaşa umut oldu. Yaz ayı döneminde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili birimlerince komisyon kuruldu.
EYT'DE SON GELİŞME
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili, 'Her gün bir başka şehirde, sayısız yatırımı milletimize kazandırıyor muyuz? Kazandırıyoruz. Bir gün turizmde bir gün ihracatta cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyoruz. Mega projelerle Ankara'mız dahil tüm şehirlerimizin üretimini dünyaya açtık. Asgari ücrete 6 ay önce yaptığımız artıştan sonra dün yüzde 55 gibi rekor bir artış daha yaptık. Artış oranı 2022 yılı ocak ayına göre kıyasladığımızda yüzde 100 artış yapmış olduk. Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili sorunu da söz verdiğimiz gibi yıl bitmeden 1-2 hafta içerisinde çözüme kavuşturacağız.' ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaklığında konunun teknik detayları olmasıyla beraber bütçeye mali boyutu ele alındı. İlk etapta 700 bin kişinin emekliliği göz önünde tutulurken geçmiş belgelerin elektronik ortama taşınması üzerine sayının 1.8 milyon kişiye çıktığı bilgisi paylaşıldı.
Yasa düzenlemesi 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girmesi anında emeklilik dilekçesi veren emekçiler Şubat ayında ilk maaşlarını alacak. Gelecek zam yeni yılda belirlenecek. Ocak ayı ilk haftası Aralık ayı enflasyon verileri ikinci altı aylık periyot enflasyon oranı maaş zam artışını belirleyecek.
Bakmadan Geçme