- Haberler
- Kamu Haber
- EYT ile ilgili karar bugün TBMM'de oylamaya sunuldu!
EYT ile ilgili karar bugün TBMM'de oylamaya sunuldu!
Emeklilikte Yaşa Takılanları (EYT) yakından ilgilendiren karar bugün (19 Ocak 2023) TBMM'nde oylamaya sunuldu.
İktidarın vaat ettiği EYT yasasının ne zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçeceği ve ne zaman yürürlüğe gireceği merak ediliyor. Bu konuya ilişkin dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ‘’Bu iş artık bizden çıktı, top artık TBMM’nde’’ demişti. Bugün bu EYT ile ilgili karar TBMM’ne sunuldu.
EYT’nin hemen mevcut yasa tekliflerinin içerisine alınarak bugün oylamaya sunulmasını talep eden Milletvekili Abdullah Koç şu açıklamalarda bulundu;
Şimdi, hepinizin bildiği gibi yirmi yıllık bir sorundan bahsediyoruz. Bu yirmi yıllık süreç içerisinde çok büyük mücadeleler verildi, mücadele verilmeye devam ediliyor; platformlar oluşturuldu, dernekler kuruldu ve Türkiye’de milyonlar bu emeklilikte yaşa takılanlar meselesine kitlenmiş durumda. Türkiye’nin bir numaralı sorunu ekonomik kriz, ekonomi ve bu ekonomik krizin de bir numaralı gündemi; emeklilikte yaşa takılanlar, staj mağdurları ve çıraklıkta geçirilen sürelerin sigortalı olarak sayılmamasından kaynaklanıyor.
Şunu hemen belirtmek isterim ki bu mevcut olan yasa yani emeklilikte yaşa takılma meselesi, esasında, Anayasa Mahkemesinin daha önceki kanunu iptal etmesi sonucunda yine Adalet ve Kalkınma Partisinin 2002 yılında çıkarmış olduğu kanundan kaynaklanıyor. Bunu bu şekilde sizin bilginize sunmak istiyorum.
Şimdi, tabii, aylardır “Emeklilikte yaşa takılanların kanunu gelecek Meclise; bugün görüşülecek, yarın görüşülecek…” Ve en sonunda, Bakan ne diyor? “Ben topu Meclise attım.” diyor. Meclis ne yapıyor? Meclis hâlâ burada, bu konuda ayak diretiyor. Ve biz burada beyan etmek isteriz ki bugün görüşülecek olan kanuna bu kanun maddesini de şu anda getirin ekleyelim ve bu emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını, staj mağdurlarının ve çıraklık mağdurlarının sorunlarını biz derhâl çözüme ulaştıralım. Ama biz biliyoruz ki bu mevcut olan iktidar, bu soruna çözüm getirmeyecek ve getirmek de istemiyor.
Ne yapılmak isteniyor?
Bakın, ne yapılmak isteniyor? Eğer sadece bir tarih aralığı esas alınırsa bu yeni mağdurlar üretecek ve yeniden “emeklilikte yaşa takılanlar mağdurları” “staj mağdurları” diye bir mağdurlar silsilesi yaratacak; yani binlerce, milyonlarca vatandaşımız yine mağdur edilecek. Peki, bu getirilmek istenen nedir? 2023 yılında bir kanun çıkarılmak isteniyor; bakın, bu kanunla eskiye gidilmek isteniyor yani kanunun doğum tarihi 2023, bu kanunla 1999 yılı ve öncesi için düzenleme yapılmak isteniyor.
Biz burada belirtmek isteriz ki bir tarih aralığını esas alırsanız yeni mağduriyetler ortaya çıkarırsınız, bu yeni mağduriyetler de aynı zamanda kanun önünde eşitlik ilkesinin ihlali demek olacak ve kazanılmış hakların hepsinin berhava olması anlamını taşıyacak. Biz, öncelikle bu nedenle, getirmek istediğiniz kanun, derhâl, bugün itibarıyla herkese uygulansın, staj mağdurlarını ve çıraklık eğitimini alan herkesi bu kapsamın içerisine alın diyoruz ve eğer bu kanunun, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözecekse bugün itibarıyla, kanunun yürürlüğe girdiği an itibarıyla herkesi kapsaması gerektiğini biz belirtmek istiyoruz. Aksi takdirde ne olacak? Aksi takdirde kanun önünde eşitsizlik yaratacak ve Türkiye’de çok ciddi bir şekilde mağduriyetler meydana getirecek. Yirmi yıllık bu mücadeleyi görmenizi biz öneririz.
Bakın, başka bir mesele daha var, özellikle BAĞ-KUR meselesi var; BAĞ-KUR’da 9 bin iş günü istiyorsunuz, bu da çok ciddi bir şekilde bir adaletsizliktir değerli arkadaşlar. Bununla ilgili, özellikle çırak ve staj eğitimiyle ilgili 3308 sayılı Yasa var ve bu Yasa’nın yürürlük tarihi 1986’dır. Bu Yasa’ya göre, çırak eğitiminde veya staj eğitiminde olan bir kişi kaza geçirmesi durumunda işçi sayılıyor ve sigorta başlangıcı olarak da bu tarih esas alınabiliyor. Bununla ilgili yine Yargıtayın kararları var. Bakın, 1975 tarihinde Yargıtayın vermiş olduğu bir karar var; eğer stajyer bir kaza geçirdiyse onun da sigortalı sayılmasına dair kararı var. Yine, 21. Hukuk Dairesinin 2009 tarihinde vermiş olduğu bir karar var. Bu yönde de yine stajyerlerin sigortalı sayılması dair olan kararı var. Yine, 1974 tarihinde, 1975 tarihinde Yargıtayın kararları var.
Peki, ben buradan sizlere seslenmek istiyorum: Bu iktidar eğer bu kanun teklifini bu şekilde getirirse yeni mağduriyetler ortaya çıkarırsa bu halk ne yapacak? Bakın, ben burada özellikle halkımıza seslenmek istiyorum, halkımızın alın teriyle, halkımızın vergileriyle kurulmuş olan Türkiye Barolar Birliği ve 81 ilde kurulmuş olan barolara seslenmek istiyorum: Bakın, buradaki mağduriyetler için eğer siz bu halkı düşünüyorsanız…
Buradaki seslenişim Türkiye Barolar Birliği ve 81 ildeki kurulan barolaradır. Bu halkın emeğiyle, bu halkın alın teriyle kurulmuş olan barolar buradaki eşitsizlikleri görsünler ve kanun önünde Anayasa’ya olan aykırılıkları görsünler. Her ilde EYT’liler var, her ilde staj mağdurları var. Bunlarla ilgili her baronun kendi bünyesinde bir masa kurmasını ve bu masada, bu halka ücretsiz bir şekilde avukatlık hizmeti vermesi gerektiğini biz buradan bildiriyoruz. Çünkü eğer burada kanun yapanlar iktidarsa bunun karşısında da bu mücadeleyi verecek olan milyonlar var ve halklar var. Biz bu yapmış olduğumuz çağrının, Türkiye Barolar Birliğine ve Türkiye'deki mevcut olan barolara yapmış olduğumuz çağrının da kesinlikle kabul göreceğini, çağrımıza sessiz kalınmayacağını belirtiyoruz.
Bakmadan Geçme