- Haberler
- Kamu Haber
- Evinde olan herkesi ilgilendiriyor! Uzatma talep edildi şimdi ne olacak?
Evinde olan herkesi ilgilendiriyor! Uzatma talep edildi şimdi ne olacak?
Evcil hayvanı olan herkesi ilgilendiren bir karar çıkmıştı. Alınan karar kapsamında evcil hayvanlar için çip taktırma zorunluluğu getirilmişti. Bu kapsamda alınan kararın uygulanması için 2 hafta kadar bir süre kaldı. Ancak evcil hayvan sahipleri bu sürenin uzatılmasını istiyor.
Evinde olan herkesi ilgilendiriyor! Uzatma talep edildi şimdi ne olacak? - Kedi ve köpeklerin mikroçip takılarak kayıt altına alınmasına karar verilmişti. Bu kararın 1 Ocak 2023 tarihine kadar yapılmış olması zorunluluğu bulunuyor. Bu süresinin dolmasına 2 hafta kaldı. Evcil hayvan sahiplerinin 2 hafta süre kalması sebebiyle yoğun başvuru yaptığını biliniyor. Yaşanan yoğunluk nedeniyle mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşanmaya başlandı. Bu kapsamda evcil hayvan sahipleri verilen sürenin uzatılması için talepte bulundu.
EVCİL HAYVANLARA ÇİP TAKTIRMA ZORUNLULUĞU
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğiyle evcil kedi, köpek gibi hayvanlara mikroçip takılarak kimliklendirilmesi için son tarih 31 Aralık Cumartesi 2022 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar hayvanlarına çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun kapsamında bin 634 lira para cezası uygulanacağı da açıklandı. Ülke genelinde şimdiye kadar 427 bin 682 kedi, 349 bin 811 köpek olmak üzere toplam 777 bin 507 ev hayvanına mikroçip takıldığı öğrenildi. Hayvanlarını ‘Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kaydettirmek isteyenlerin birçoğu, kliniklerde mikroçip ve pasaport bulunmaması nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı. Yaşanan yoğunluktan dolayı ortaya çıkan tedarik sorunu bazı istekleri de beraberinde getirdi.
TEDARİK SORUNU YAŞIYORUZ
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, yaptığı açıklamada, 5199 sayılı 'Hayvanları Koruma Kanunu' gereğince 2018 yılından itibaren başlayan kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi çalışmasında sona gelindiğine dikkati çekti. Yıldırım, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ''31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla sahipli kedi, köpek ve gelinciklerim kimliklendirilerek kayıt altına alınmasında süre bitiyor. Son dönemde hayvan sahiplerinin çok yüklenmesiyle beraber maalesef mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşıyoruz. Pasaportların tedariki bakanlık veya Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından odalara gönderilerek yapılıyor. Maalesef şu anda ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. İstediğimiz sayıda pasaport gelmiyor. Biz de kliniklere yönlendiremiyoruz ve böyle bir sıkıntı yaşıyoruz.''
SÜRE UZATILMASI TALEBİNDE BULUNULDU
Bu kapsamda süre uzatılmasını talep ettiklerini aktaran Yıldırım, ''Süre uzatılacak mı, uzatılmayacak mı; bunu bilemiyoruz. Buna bakanlık karar verecek. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 800 bin hayvan kimliklendirilmiş. Türkiye’de 5 milyon sahipli kedi, köpek olduğunu düşünürsek yaklaşık yüzde 16sını henüz kimliklendirebilmiş durumdayız. Yıl sonuna kadar artışla beraber bu rakamın yüzde 20ye ulaşacağını düşünürsek yüzde 80lik bir kısım maalesef kimliklendirilmemiş olacak. Onun için muhakkak süre uzatımına ihtiyaç var. Bizim bakanlıktan talebimiz en az 6 ay olmak üzere süre uzatımı yapılması. hayvan sahiplerinin de bu süre uzatıldığı takdirde ‘yeniden uzatılır’ diye düşünmeden, cezai müeyyide ile karşılaşmadan hayvanlarını kimliklendirmelerini istiyoruz.'' açıklamasına yer verdi. Konuya ilişkin bakanlık tarafından nasıl bir karar çıkağı henüz bilinmiyor. Resmi bir açıklama geldiği taktirde haberimizi güncelleyeceğiz.
Bakmadan Geçme