Ekonomik darlığın etkisi büyüyor! Konut kira bedeli mahkemelik etti! Ev sahibi ile kiracı davalarında rekor sayı!

Emlak sektöründe yaşanan fiyat artışları konut sahipleri ve kiracılar arasında birtakım sorunların ortaya çıkmasına sebep oldu. Yeni yıl itibari ile ev sahibi- kiracı arasında ki anlaşmazlıkların üst seviyeye yükseldiği gözlendi. İşte 2022 emlak sektörüne ilişkin haberin ayrıntıları…

Ekonomik darlığın etkisi büyüyor! Konut kira bedeli mahkemelik etti! Ev sahibi ile kiracı davalarında rekor sayı!

Geride bırakmış olduğumuz yılın son haftalarına doğru döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan ani yükseliş, birçok hizmetin fiyatının da zamlanmasına sebep olmuştu. Ekonomi piyasalarının dalgalı hareketlerinden etkilenerek, fiyatlara zam uygulaması yapan sektörlerin başında emlak sektörü geldi. Ülkenin dört bir yanında konut fiyatlarına nerede ise yüzde 50’nin üzerinde dev zamlar yapıldı.

2021 yılı itibari ile başlayan emlak sektörü zamları sonrasında konut sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar en üst seviyeye ulaştı. Hem konut kiralarının hem de dükkân kiralarının TÜİK verilerinden daha fazla artış göstermesi, kiracıları harekete geçirdi. Konut ya da dükkân sahipleri ile kiracılar arasında bu zamana kadar görülmemiş oranda davalar açıldı.

Ev Sahipleri TÜİK Verilerine Uygun Hareket Etmiyor!

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmış olan yüzde 19,60’lık kira artış bedeli, yaşanan enflasyon ve döviz kuru artışından sonra ev sahipleri tarafından reddedildi. Emlak sektöründe yapılan araştırmalara göre nerede ise hiçbir ev sahibinin, açıklanan kira artış oranına uygun hareket etmediği gözlendi.

İstanbul’da Kira Fiyatları Dudak Uçuklatıyor!

Geçtiğimiz yıl yaşanan ekonomik dalgalanmalardan direkt olarak etkilenen emlak sektörü, konut sahiplerinin hiçbir gerekçe göstermeden belirledikleri konut zamlarına şahit olmuştu. İstanbul’un bazı bölgelerinde yer alan konutlara yüzde 200’ün üzerinde zam yapılması, kiracıları çılgına çevirdi.

İstanbul’da konut fiyatlarına yönelik yapılan bir araştırmada, İstanbul’un Moda semtinde mevcut kira bedelini 3 bin 750 TL olarak ödeyen bir kiracıdan, aynı ev için 13 bin TL tutarında kira istendi. Yine İstanbul’un Üsküdar ilçesinde 2 bin 800 TL kira bedeli ödeyen bir vatandaştan, aynı ev için 8 bin 500 TL istendi.

Dükkân Kiraları Konusunda Yasa Beklentisi!

Artan kira bedelleri yalnızca konutlara değil, AVM içerisinde yer alan dükkanlara da yansıdı. AVM yönetimleri, dükkân kiralarının döviz ile ödenmesini isterken, perakendecilik yapan dükkan sahipleri kira artışının ürün fiyatlarına yansıtılmak zorunda olduğunu bildirdi. Perakendeciler, kiralar konusunda ki adaletsizliğin giderilmesi açısından dükkanların kira bedelleri ile ilgili bir yasa beklediklerini ifade ettiler.

SONRAKİ HABER