- Haberler
- Ekonomi
- Ehliyeti olan milyonlarca kişiye duyuru yapıldı! Ödediğiniz paraları hemen geri alın: Sadece e-Devletten başvurun
Ehliyeti olan milyonlarca kişiye duyuru yapıldı! Ödediğiniz paraları hemen geri alın: Sadece e-Devletten başvurun
Ehliyeti olan milyonlarca kişi için çok önemli bir duyuru yapıldı. Yapılan duyuruda ödenilen paraların geri alınabileceği ifade edildi.
Aracı olan herkesi yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Son dönemlerde AVM otoparklarına ödenen ücretler araç sürücülerinin canını sıkmaya başlamış ve bu konu özellikle İstanbul'da bir sorun olmaya başlamıştı. Özellikle ilk 3 saat ücretsiz olmasına rağmen pek çok AVM, sürücülerden bu ücreti tahsis ediyor. Ancak bu haksız ödemelerin geri alınabileceği bildirildi.
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ilk 3 saatin ücretsiz olması gereken otopark için kendisinden 60 TL istendiği paylaşılarak Ağaoğlu ise soluğu hemen Tüketici Hakem Heyeti ve İBB’de alarak şikayetçi olduğu ifade edildi. Bu şikayet sonrasında parasının geri ödendiği de biliniyor.
YAPILAN AÇIKLAMA
Ağaoğlu İBB’nin bu kararı 16 yıl önce aldığını yaptığı açıklamalarında belirtti. Ağaoğlu açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
"Alışveriş merkezlerinin otoparkları, 3 saat boyunca ücretsiz olacaktır diye bir karar var. Altında, 21 imza bulunan bu karara rağmen birçok AVM maalesef ücret almakta ısrar ediyor. Ben de şu an arkamda görünen Ümraniye’de bulunan alışveriş merkezine girdim, 1 saat 5 dakika kaldım. Benden 60 lira ücret alındı. Bunun üzerine bilinçli bir tüketici olarak Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdum. İBB’nin UKOME kararını da ekledim. Akabinde, İBB’ye de şikayette bulundum.
3 SAAT ÜCRETSİZ KURALI
Böylelikle daha Hakem Heyeti kararı çıkmadan alışveriş merkezinin avukatı beni arayarak 60 lirayı iade etmek istediklerini söyledi ve bundan böyle de artık ilk 3 saat ücretsiz kuralını uygulayacaklarını bildirdi.
Elbette, bu memnuniyet verici. UKOME kararı çok net, diyor ki, ilk 3 saate kadar ücret alınmamasına, ayrıca 3 saat dışında alınabilecek ücretin ise İBB’nin tarife komisyonunca belirlenen ücret tarifesi oranında olmasında, bu hususta hazırlanacak bilgilendirme levhalarının otopark girişlerine, otoparkın boşluğu olup olmadığını belirten bilgi sistemiyle birlikte konulmasına karar verilmiştir.
HUKUKA AYKIRI KURALLAR
Vatandaş lehine bu kararı veren UKOME şunu gözetiyor; Bir AVM inşa edildiği bölgede aşırı trafik yoğunluğuna yol açıyor. O halde o bölgede otopark hizmeti sunarak bununla ilgili trafiğin rahatlamasına katkı sağlaması isteniyor ama bazı alışveriş merkezleri bu kurala uymadıkları gibi bazıları da işte şu kadarlık alışveriş yapılırsa 3 saat ücretsiz olur gibi hukuka aykırı birtakım kurallar koyuyorlar.
E-DEVLETTEN BAŞVURU
Bu noktada tavsiyem tüketiciler ücret ödemek durumunda kalırlarsa, hiç üşenmesinler, internet üzerinden başvuru yapsınlar. “E-Devlet şifrelerini kullanmak suretiyle Tüketici hakem heyetine başvurabilirler. Ayrıca, ilgili büyükşehir belediyesine de şikayetleriyle, başvurdukları takdirde bizden aldıkları haksız ücretin belki yüzlerce katı bir cezayla karşı karşıya kalabilir bu AVM’ler."
Bakmadan Geçme