• Haberler
  • Eğitim
  • MEB fahiş zamlar sonra özel okul ücretlerine el attı! Alınan yeni kararlar ile…

MEB fahiş zamlar sonra özel okul ücretlerine el attı! Alınan yeni kararlar ile…

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar için yeni bir karar aldı. MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte, özel okullarda ara sınıfların eğitim ücreti belirlenirken bir önceki yıl ilan edilen ücret dikkate alınacak.

Mevcut öğrenciler için ise kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret geçerli olacak. Bu değişiklikle birlikte özel okul eğitim ücretlerinin belirlenmesi daha şeffaf hale getirilmiş olacak. Böylece aileler, öğrencilerin bir sonraki yıl ödeyecekleri eğitim ücretini önceden öğrenebilecekler.

MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Özel okulların bu yeni karara uyması gerekmektedir.

Yeni düzenlemeye göre

Özel okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken yeni yapılan düzenlemeye göre, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret dikkate alınacak. Ayrıca, mevcut öğrencilerin eğitim ücreti ise öğrencinin kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret üzerinden hesaplanacak.

Yeni düzenlemeye göre, özel öğretim kurumlarının ücretleri belirlenirken bir önceki yılın ortalama ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) ve TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranları baz alınacak. Bu oranlar üzerinden belirlenen üst sınır uygulanacak ve bu sınırdan fazla bir artış yapılamayacak.

Lise ve dengi okul öğrencileri hafta içi okul saatleri dışında ve hafta sonları da özel öğretim kurslarına devam edebilecekler. Bu şekilde öğrencilerin bireysel gelişimi desteklenirken, ek ders imkanları da sunulmuş olacak.

Yönetmelik dikkat çekiyor

Yeni yönetmelikle özel okullar ve kurslarla ilgili bazı düzenlemeler yapıldı. Yönetmeliğe göre, okulların kontenjanları, çalışma takvimi ve saatleri, öğrenci ve kursiyer kayıtları gibi konularda düzenlemeler getirildi. Özel okullarda tam gün eğitim öğretim yapılacak.

Bununla birlikte, yönetmelikte belirtilen bir ifadeye göre, okullar, kayıt ve nakil işlemlerinde zeka testi veya benzeri uygulamaların sonuçlarına göre öğrenci seçimi yapamayacak. Bu, okulların öğrencilerini seçmede objektif kriterlere göre hareket etmeleri gerektiği anlamına geliyor.

Yönetmelik ayrıca, okulların ücretlerinde belirli bir artış sınırı getiriyor. Ücretlere bir önceki yılın ortalama yurt içi üretici fiyat endeksi (ÜFE) ve bir önceki yılın ortalama tüketici fiyat endeksi üzerine %5’ten fazla artış yapılamayacak.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!