- Haberler
- Gündem
- Deprem için güvenli iller açıklandı! Bu il ve ilçelerde deprem olmayacak: Güvenli diyerek duyurdu
Deprem için güvenli iller açıklandı! Bu il ve ilçelerde deprem olmayacak: Güvenli diyerek duyurdu
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan çok önemli açıklamalarda bulunarak güvenli yerleri paylaştı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra vatandaşlar artık deprem açısından riskli olmayan illeri araştırmaya başladığı belirtilerek Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan çok önemli açıklamalarda bulundu. Ercan açıklamalarında deprem beklemediği illeri sıraladı.
YAPILAN AÇIKLAMA
Prof. Dr. Ercan bazı bölgelerde olası depremlerin tarım ve deniz alanlarının arasındaki alanlara zarar verebileceğini belirtti ve deprem açısından riskinin ve tehdidinin olmadığı bölgeleri il il ve ilçe ilçe açıkladı. Ercan açıklamalarında “Deprem beklemiyorum, çok güvenli” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:
"DEPREM GÜVENCELİDİR"
"Diyarbakır deprem bakımından az çekincelidir. Bu güne kadar gördüğü en büyük deprem 1934’de M6,2’dir. Ancak Arap Kalkanı ucundaki Lice 1975’de M6,9 üretmiştir. Öteki ilçeler depremsizdir. Diyarbakır’da deprem beklemiyorum. Batman Arap Kalkanı güneyindedir. Deprem güvencelidir. Hiç depremi yoktur. Sıkıntı yok.
Gaziantep ilinde deprem üreten yerler; MÖ131’de M5,7, MS128’de M6,4 ile Nurdağı’dır.O yıldan beri M7,7’lik bir deprem üretimi olmamıştır. Gaziantep içi ile ilçeleri 3.derece deprem çekinceli olsa da, DAK, ÖDK ile BBK’nın (Bitlis Bindirme Kuşağı) ürettiği sarsım dalgaları etkiler.
Bitlis ili ilçeleriyle 1.der. sarsım bölgesidir. Kavakbaşı, KAK, VAN, BBK(Bitlis Bindirme Kuşağı) depremlerinden etkilenir. Ahlat ile Tatvan, Bitlis içi M6,4’e kadar sarsıntıları çok uzun aralarla üretir. Dağlık kesimlerdeki yapılar güvenlidir."
ÇOK GÜVENLİ DEDİ
Şanlıurfa Bozova ile Harran Kırıkları, ayrıca DAK ile ÖDK etkisindedir. Başkent odaklı M6,4’e kadar depremler 500 ile 1000 yılda bir olduğu belirtilerrek tüm ilçeleriyle 3 ile 4. Derece deprem bölgesinde olup çok güvenli olduğunu belirtti. Ayrıca Ahmet Ercan açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
"SİİRT ile ŞIRNAK illeri BBK(Bitlis Bindirme Kuşağı) etkisindedir. Hakkari le Van’daki depremlerle sarsılır. En büyük depremi Pervari’de 1884’de M6,1’dir. Güvenlidir. Bingöl 1.der. deprem bölgesidir. Karakoçan, KAK, DAK, BBK etkisindedir. Karlıova 20-30 yılda bir M5,5 ile M7,2 arası deprem üretebilir. Başken’t M6,9’a Yeşilbaşak M6,0’a dek sarsıntı üretebilir. KAK ile DAK’ın kavşağında olduğundan Türkiye’nin en çok sarsılır ilidir.
Mardin, Karacadağ kırığının etkisindendir. DAK, ÖDK, BBK etkisinde sarsılan il, Türkiye’nin sarsım bakımından en güvenli illerinden biridir. Osmaniye ili, DAK, ÖDK ile KDBK etkisi altında 1. Derece deprem kuşağıda olmasına karşın, Bahçe ile Osmaniye odaklı ürettiği en büyük deprem M5,8’i geçmez. Saydığım süreksizlerin ürettikleri depremlerin etkisinde sarsılır. Düzlük, tarım alanlarında yapılaşmaması gerekir."
Bakmadan Geçme