Çin'in kazan kazan kazan politikası iş insanlarını memnun ediyor
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Demir Sarman, Çin'in kazan-kazan yaklaşımı iç insanlarını memnun ediyor açıklamalarıyla dışa açılıma değindi. Kazan kazan politikası merak edilen başlıklar arasında araştırılmaya başlandı.
Çin'in kazan kazan kazan politikası iş insanlarını memnun ediyor - Yıllardır hayali kurulan projede hayallerin gerçeğe dönüşmesine gün sayılıyor. Şimdilik yürütülen projede iş insanlarının beklentileri karşılandığı söyleniyor.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Demir Sarman, Çin'in kazan-kazan yaklaşımı iç insanlarını memnun ediyor açıklamalarıyla dışa açılıma değindi. Kazan kazan politikası merak edilen başlıklar arasında araştırılmaya başlandı.
TGFB Sarman, 'Çin'in dışa açılma kararlılığını takdirle izliyoruz. Açık kapı prensibiyle çalışıyor olması bizim gibi iş insanlarının aslında tam da beklediği, aradığı şey.' diye konuştu.
Türkiye'nin yiyecek-içecek sektöründe çatı kuruluş görevi üstlenen Türkiye Gıda ve İçecek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu, yıl içinde ilk kez Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na aktif faaliyet gösteren 10 firma ile katılım sağlıyor. Federasyon Başkanı Demir Sarman, 'Çin'in dışa açılma kararlılığını takdirle izliyoruz. Son yıllarda Çin'in kazan-kazan prensibiyle beraber dünyanın diğer bölgelerindeki partnerlerle ilişkilerini geliştirmesi, gerçekten de açık kapı prensibiyle çalışıyor olması bizim gibi iş insanlarının aslında tam da beklediği, aradığı şey.' ifadelerini kullandı.
Çin ile sağlıklı yiyecek-içecek alanında her türlü ihtiyaçlarını karşılamak adına destek olunabileceğine vurgu yapan Sarman, beraber çalışmak ve 5. CIEE katılım göstermek adına yola koyulacak.
KAZAN-KAZAN POLİTİKASI NEDİR?
Büyük Çin hayali, Çin İmparatorluğu döneminden beri gerçekleştirilmek istenilen projeler arasında ilk sırada yer alıyor. 1956 yılında yönetime darbe ile gelen Komünist Başkan Mao Zedong, dönemin şartlarını göz önünde bulundurarak birtakım bölgelere yönelik planlarını devreye koymak adına harekete geçti. Siyasi hayatı çalkantılarla geçen Zedong'un planları kendisinden sonra gelen ÇKP liderleri tarafından faaliyete geçmeye başladı. Guofeng, Şiaoping, Zemin, Cintao ile projelerin temelleri sağlamlaştırıldı. Xi Jinping ile hayata geçirilmeye gün saymaya başladı.
Çin Rüyası hiçbir zaman bitmiş mesele değildir. Her ÇKP Başkanı dönemi yetkiyi elinde bulunduran liderler temelleri atmaya çalışsa da önlerine her zaman çıkan bir iç kargaşa sorunu vardı. Girişimlere son veren Jinping oldu. 2000'li yıllarda büyüyen dünyanın üretimde ana merkezi Çin, son 10 yıldır ekonomide egemenliği elinde tutmakta ısrarcı tavrı, hayallerin gerçeğe dönüşmesini sağladı.
7 Eylül 2013 yılında Kazakistan'ın başkenti Astana'da Kuşak ve Yol Girişimi temelinin ufak çaplı ayağı 'İpek Yolu Ekonomik Kuşağı'nı Nazarbayev Üniversitesi'nde duyurdu. 9 yıldır sürdürülen 4 trilyon dolar boyuta ulaşan projede Çin'in Afrika ve Avrasya'da etkinliği hiç olmadığı kadar yükseldi.
Kazan-Kazan politikası adı altında Çin, işbirliği içinde bulunduğu ülkeler ile ticari anlaşmalar imzalayarak bir nevi 'borçlandırma' sistemi yürütüyor. Ekonomi yükümlülüğünü karşılayamayacak ülkeler ile ciddi boyutlara ulaşan sözleşmeler sonucu kritik bölgelerde yer alan ülkelerin stratejik bölgelerini belirli yıllığına kiralamaktadır. Kazan-Kazan politikası adı altında su altından yük götürme işlevi devam etmekte.
Bakmadan Geçme