Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması geldi!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bugün yaptığı açıklamalarda enflasyon konusuna da değindi. Yaptığı bu açıklamalarda enflasyonda düşüşlerin devam edeceğinden bahsetti.
Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşmasına katıldı. Programda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, öncelikle Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında konuştu. Bu anlaşma ile birlikte tüm dünyada görülen tahıl krizinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sağlanana anlaşma ile birlikte ortadan kalktığını ifade etti.
2023'TE TARIMSAL DESTEKLER DEVAM EDİYOR!
Yaptığı bu açıklamada 2023 senesine gelindiğinde tarımsal desteklerin devamlılığının olduğunu belirterek, "2023 yılında çiftçilerimize yapılacak tarımsal desteklemeler için, geçen yılın başlangıç bütçesine göre yüzde 109 artış yaparak 54 milyar lira kaynak tahsis ettik. 2022 yılında tarımsal destek bütçemizi, başlangıç bütçesine göre, küresel emtia fiyatlarındaki artışları da dikkate alarak yüzde 54 oranında arttırdık. Geçen yıl çiftçilerimize 3,1 milyar lira mazot desteği, 1,9 milyar lira gübre desteği sağladık. 2023 yılı için ürün bazında mazot desteğinde yüzde 130 ila yüzde 395 arasında değişen oranlarda; gübre desteğindeyse yüzde 130 ve yüzde 163 oranlarında yıllık artış gerçekleştirdik. 2022-2023 üretim döneminde, arz güvenliğini de dikkate alarak, Tarım ve Orman Bakanlığımız ile birlikte TMO'nun özellikle hububat stoklarının yurt içi üretimden takviye edilmesine önem verdik.
Böylece, hem üreticilerimize destek sağlayarak önemli bir stok temin ettik, hem de vatandaşlarımızın temel gıda maddelerine daha uygun fiyatlarla ulaşmasına katkı sağladık. Bunun için 2022 yılında TMO'ya yaklaşık 22,7 milyar lira kaynak aktardık. Çiftçilerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Çiftçilerimize sağladığımız Hazine faiz destekli kredilerin bakiyesi 2022 yılı sonu itibarıyla 204 milyar liraya ulaşmıştır. Bu kredilerin faiz ödemelerinin ortalama yüzde 70'ini karşılıyoruz. 7,5 milyon liraya kadar olan güneş enerjisi yatırımları için yüzde 100'e kadar faiz desteği sağlıyoruz. Tarımsal sulamada elektrik teslimlerinde KDV oranını indirdik. İndirimli vergi oranı uygulanan tarım makinelerinin çerçevesini genişlettik" ifadelerine yer verdi.
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR!
Yapılan tüm bu açıklamalar ile birlikte enflasyonda beklenen düşüşün yakalandığı ve daha da düşmeye devam edeceğini ifade ederek, "Kasım ayıyla birlikte başlayan enflasyondaki düşüş eğiliminin aralık ayında hızlandığını gördük. Enflasyonda düşüşlerin devam edeceğini bundan sonraki aylarda da göreceğiz. Küresel emtia fiyatlarındaki normalleşme ve döviz kurlarında sağladığımız istikrarın etkisiyle çiftçilerimiz, girdi fiyatları bakımından daha öngörülerebilir bir sürece kavuşacaklardır. Türkiye Ekonomi Modeliyle hedeflediğimiz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat artışının tarım sektöründe de yoğun bir şekilde gerçekleşmesi için yeni politikalar geliştirmeye devam edeceğiz. Kaynakların sürdürülebilir bir şekilde verimli kullanılmasına ve teknolojiden maksimum yararlanmaya devam edeceğiz. Böylece, tarım sektörümüzü iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden koruyacağız. Tarımsal üretimin finansmanı için tüm paydaşlarımızla istişare içinde çalışmaya devam edeceğiz. Bugün, İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklayacağı müjdeler gibi yeni müjdelerin geliştirilmesi için aralıksız çalışacağız" diyerek her alanda yapılacak olan çalışmalardan bahsetti.
Bakmadan Geçme