• Haberler
  • Gündem
  • Bakan Kirişçi'den çiftçileri ilgilendiren açıklama! Üretimde yeni bir model oluşturulacak

Bakan Kirişçi'den çiftçileri ilgilendiren açıklama! Üretimde yeni bir model oluşturulacak

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi çiftçileri ilgilendiren açıklamayı yaptı. Üretimde yeni bir model oluşturulacağını dile getiren Kirişçi çiftçilerin artık her istediğini ekmesine izin verilmeyeceğini duyurdu. İşte Bakan Kirişçi'nin açıklamaları..

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi çiftçiler ile ilgili yeni bir uygulamanın hayata geçirileceğini duyurdu. Bakan Kirişçi yaptığı açıklamada “Bu sene patates ve soğan para etti, hepimiz patatese ve soğana yüklenelim. Böyle bir uygulamaya artık geçit vermeyeceğiz.” dedi.

Edirne Ticaret Borsasında düzenlenen Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı kapsamında konuşma yapan Bakan Kirişçi birçok konuda açıklamalar yaptı. Bu yıl Türkiye'ye gelen turist sayısının arttığına değinen Kirişçi tarımda yapılacak olan değişikliklerden de bahsetti. Bakan Kirişçi konuşmasında "Tarlanız var istediğinizi ekip dikme devri kapanacak. Toprağın ekolojisine, iklimin yapısına ve bölge planlamasına göre üretim planlaması yaparak kamudan izin alan bir üretici profili ortaya çıkaracağız. Önceliğimiz, un, yağ ve şeker diyoruz. Un için hububata, yağ için yağlı tohumlara ve şeker içinde şeker pancarına atıfta bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

YENİ SİSTEM MECLİSE SUNULACAK

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi üretimde yeni modelin yakında meclise sunulacağını söyledi. Sözleşmeli üretim modeli olarak adlandırılan yeni model ile ilgili şu cümleleri kurdu; “Önemli konulardan bir diğeri sözleşmeli üretim. Bu sene patates ve soğan para etti, hepimiz patatese ve soğana yüklenelim. Böyle bir uygulamaya artık geçit vermeyeceğiz. Şeker pancarında uygulanan modelin daha ötesinde bir modeli hayata geçireceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisimize ve Milletvekillerimize sunacağız. Sözleşmeli model olmazsa olmazımız.” diyerek sözleşmeli üretim modelinin Türkiye için önemini vurguladı.

Bakan Kirişçi konuşmasının devamında toprak sahibi vatandaşların topraklarını iki yıldan fazla kullanmaması durumuna el atılacağını duyurarak bu konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı; “2 yıldan fazla boş duran arazilerde kamu olarak ‘mülkiyet hakkıyla kullanım hakkını ayıracağız. Mülke dokunamayız anayasal bir hak, fakat arazinin boş kalmaması için tarımsal faaliyette bulunanlara kiraya vereceğiz. Kira bedelini de kişilere ödeyeceğiz” dedi.

Mülkiyete dokunulmayacağını bunun anayasal bir hak olduğunu belirten Kirişçi arazinin boş kalması durumunda tarımsal faaliyetin devam etmesi adına mülkiyeti olan toprakların kiraya verileceğini ve kira bedelinin ise mülkiyet sahibine verileceğini açıkladı. Böylece hem toprak işlemiş olacak hem de mülkiyet sahibinin kira bedeli ödenmiş olacak.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!