• Haberler
  • Ekonomi
  • Avrupa Birliği doğalgaza tavan fiyat belirlemek için toplandı

Avrupa Birliği doğalgaza tavan fiyat belirlemek için toplandı

Avrupa Birliği üyeliği bulunan ülkeler, ithal gaza uygulanacak tavan fiyat seviyesini belirlemek adına toplandı. Avrupa Birliği üyesi ,ülkelerin bakanları doğalgaza tavan fiyat uyulmasını görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldi.

Avrupa Birliği doğalgaza tavan fiyat belirlemek için toplandı - Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin Enerji Bakanı, Avrupa’da patlak veren enerji krizine karşı alınacak önlemler ve ithal doğalgaza tavan fiyat getirilmesi için görüşme düzenledi. Bahsi geçen konuları görüşmek üzere Brüksel’de toplanan 27 Bakan'ın tavan fiyat uygulamasına dair detayları açıklaması bekleniyor. 

TOPLANTIYA İLİŞKİN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Enerji krizi ve doğalgaza tavan fiyat uygulaması için yapılacak toplantı girişinde açıklamalarda bulunan AB Dönem Başkanı Çekya’nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, şunları söyledi: ''Avrupa’daki hane halklarını ve işletmeleri gaz fiyatlarında geçen yaz gördüğümüz yüksek artışlardan koruyacak bir mekanizma üzerinde anlaşmamız gerekiyor.'' Jozef Sikela, AB ülkelerinin liderlerinin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildikleri zirvede, enerji bakanlarını gaza tavan fiyat konusunda anlaşmaya çağırdıklarını anımsatarak yaptığı açıklamada ''Bugün anlaşma sağlamamamız için bir sebep göremiyorum.'' dedi.

ACİL DURUM FGRENİ MEKANİZMASINDAN BAHSEDİLDİ

Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, yaptığı açıklamanın devamında AB ülkelerinden bazılarının gaza tavan fiyat uygulanması sonucunda Avrupa piyasasının rekabet gücünü kaybedeceği ve gaz kıtlığı yaşanacağı endişesi duyduğuna işaret etti. Bakan Sikela, bahsi geçen endişeyi gerekçe göstererek gaz tavan fiyatına 'acil durum freni' olacak bir mekanizma önerdiklerini ve  tavan fiyatın işe yaramadığını görmeleri durumunda buna son verebileceklerini kaydetti.

VADELİ GAZ FİYATI 108 EURO ÜZERİNDEN İŞLEM GÖRÜYOR

AB Dönem Başkanı Çekya’nın üye ülkeler arasında uzlaşı sağlamak için hazırladığı son teklif, doğalgaz fiyatının megavatsaat başına 188 Euro’yu 3 gün boyunca aşması ve küresel LNG fiyatlarıyla farkın da 35 Euro olması durumunda tavan fiyatın devreye girmesini içeriyor. Bu teklif, LNG ithalatında önemli bir düşüş veya gaz tüketiminde yüzde 15’lik bir artış olması durumunda da fiyat sınırını askıya almaya yönelik tedbirleri kapsıyor. Şu an Avusturya, Danimarka, Almanya, Hollanda ve Macaristan gibi ülkeler söz konusu tavan fiyat uygulamasına mesafeli yaklaşırken bu ülkeler tavan fiyat uygulanmasının Avrupa’ya gaz tedarikini azaltmasından yana endişe ediyor. Öte yandan, TTF’de işlem gören vadeli gaz kontrat fiyatı bugün 108 Euro üzerinden işlem görüyor. Bu kapsamda toplantıdan çıkacak kararlar beklenirken konuya ilişkin yeni bir açıklama henüz bulunmuyor. Toplantının sonlanmasının ardından kamuoyuna net bir açıklama yapılması bekleniyor. 

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!