• Haberler
  • Ekonomi
  • Asgari ücrette tüm rakamların üzeri çizildi! Yeni rakam açıklandı Şubat'ta hesaplara yatacak

Asgari ücrette tüm rakamların üzeri çizildi! Yeni rakam açıklandı Şubat'ta hesaplara yatacak

Türkiye'de milyonlarca vatandaşın merakla takip ettiği ve gelişmeleri sık sık yakından izlediği asgari ücrette gündeme yeni rakamlar düşmeye devam ediyor.

Asgari ücrette tüm rakamların üzeri çizildi! Yeni rakam açıklandı Şubat'ta hesaplara yatacak - Türkiye'de milyonlarca vatandaşın merakla takip ettiği ve gelişmeleri sık sık yakından izlediği asgari ücrette gündeme yeni rakamlar düşmeye devam ediyor. Enflasyon oranları her ay hızla yükselişini sürdürürken bu süreçte 2022 yılında bir ilke imza atıldı ve asgari ücrete ara zam yapılmıştı. Yükselen enflasyon asgari ücrete yapılan zam sonrası maaşları tekrar eritirken Ocak ayında refah payı ile birlikte dev bir zam beklentisi oluştu.

 

BAKAN NEBATİ: "ASGARİ ÜCRET ZAMMI ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bu süreçte en çok sorulan asgari ücret ile ilgili katılmış olduğu bir televizyon programında gündeme dair açıklamalar yaptı. Bakan Nebati'den asgari ücret ve memur zamlarına dair şu açıklamalar geldi:

"2022 yılından bu güne kadar, asgari ücretli enflasyona ezdirilmedi, memurlar da dahil buna. Asgari ücretlilere yıl başında bir belirleme yapılıyor. Bu yıl enflasyon tahminlerinde bir sapma olunca, asgari ücrette bir artış yoluna gidildi ve gelenek bozuldu. Yüzde 95 civarında bir iyileştirme yapıldı. Önümüzdeki yıl ve yıllarda Cumhurbaşkanımızın duruşu çok net. Asgari ücretliler, dar gelirliler, enflasyonun altında kalmayacak. Önümüzdeki dönemde de yine çalışmalar böyle yapılacaktır. Artış enflasyonun üzerinde olacak. Cumhurbaşkanımız her zaman çok net olarak ifade etmiştir, artış asla enflasyonun altında olmayacak."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN EN UYGUN RAKAMA ÇIKARACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da farklı bir etkinlikte yer alırken TÜGVA TÜGVA 6. Gençlik Buluşması öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak asgari ücrete dair de yeni mesajları verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Derdimiz şu an itibariyle inşallah Aralık ayında yapılacak değerlendirmelerle asgari ücreti en uygun rakama çıkarmak. Biz bunun için varız. Yolsuzlukların, rüşvetin, yoksulluğun olmadığı, olmayacağı bir Türkiye'yi biz hallederiz. Şu an itibarıyla da onun hazırlığı içerisindeyiz" açıklamalarını yaptı.

 

VERGİ UZMANI ZAM ORANINI AÇIKLADI

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram daha önce de yapmış olduğu açıklamalara bir yenisini daha ekleyerek asgari ücrete dair yeni tahminlerini de paylaştı. TÜFE'de yüzde 52,40'lık bir artış olduğunu ifade eden Bayram zam oranlarını açıkladı. İşte o açıklamalar..

"TÜİK’in açıkladığı verilere göre eylül ayı enflasyonu yüzde 3.08 çıktı. Geçtiğimiz 3 ayın aylık enflasyon farkları 6.91’dir. Burada memurlarımızın enflasyon farkı artışı hesaplanırken aylık bu tutarlar toplanmıyor. Yani temmuzdan aralık sonuna kadar kümülatif enflasyon farkını dikkate almamız gerekiyor. Her ne kadar 3 aylık enflasyon 6.91 olsa da aralık ayına göre TÜFE’de yüzde 52.40’lık bir artış var.

Burada memurlarımız, emeklilerimiz enflasyon farkı almıştı. Bu enflasyon farkı yüzde 41.69 memurlara, yüzde 42.35 emeklilerimize yapıldı. Aralık ayı itibarıyla yüzde 42’lik fark göz önünde bulunursa şu an 3 ay için yüzde 10’luk enflasyon farkı mevcuttur.

Merkez Bankası beklenti anketleri ve çeşitli değerlendirme kuruluşlarının yapmış olduğu anketlerde ekim ayında enflasyonun pik yapacağı, ekim ayından sonra ve özellikle ocak ayından sonra da enflasyonun düşüşe geçeceği bekleniyor. Her ne kadar 3 aylık enflasyon toplamı yüzde 10 olsa da. Yıl sonu beklenti anketleri son 6 aylık enflasyonun yüzde 30 ile 35 seviyesinde olacağı yönündedir. Avrupa’da yaşanan resesyon, derinleşen Ukrayna-Rusya savaşı ve ülkemizin bölgesel riskleri göz önünde bulunulduğunda enflasyon azalmaya gidecek ama sürpriz bir şekilde aralık ayı sonunda yüzde 40’lı enflasyonları görebiliriz.

Sayın Bakan Nebati dün akşam asgari ücret için enflasyonun üzerinde bir zam yapacağız demişti. Benim tahminim asgari ücrete yüzde 40 ile yüzde 45 arasında bir zam bekliyorum. Bu da yaklaşık 8 bin liraya tekabül ediyor."

Vergi Uzmanı tarafından gelen bu açıklamalar sonrasında da asgari ücrette 8 bin lira tahminleri iyice sıklaşmaya başladı.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!