• Haberler
  • Ekonomi
  • Açıklanan son verilere göre yoksulluk sınırı daha da yükseldi! son bir ayda açlık sınırı...

Açıklanan son verilere göre yoksulluk sınırı daha da yükseldi! son bir ayda açlık sınırı...

Türk-İş'in son araştırmasına göre, enflasyonun hız kesmeden devam etmesiyle birlikte yoksulluk sınırı daha da yükseldi. Son bir ay içerisinde açlık sınırı 13 bin lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin lira seviyesine çıktı.

Gıda harcamaları ise bir ailenin yıllık olarak % 106 oranında arttı. Sadece ekmek masrafı dahi 735 liraya ulaştı. Aile yönetimi tarafından atılan adımlar piyasalara umut vermiş olsa da enflasyon sorunu hala en acil konu olarak öne çıkıyor. Türk-İş verilerine göre, eylül ayında açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 lira seviyesine yükseldi. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 17 bin 336 lira oldu.

Uygulanan ekonomi politikaları

Türkiye’de son yıllarda uygulanan ekonomi politikaları, sabit gelirli insanları açlıkla karşı karşıya bırakarak yoksulluğun hızla artmasına yol açtı. Yüksek enflasyon sebebiyle gelirler erirken, vatandaşlar temel ihtiyaçlarını bile borçlanarak karşılamak zorunda kaldı. Türk-İş’in Eylül ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması alarm verici bir tabloyu ortaya koydu. Rapora göre, 2021 Ocak’tan 2023 Eylül ayına kadar 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tam 5 kat arttı.

Gelinen noktada asgari ücret, 11 bin 402 liraya yükseldi ancak açlık sınırının 2 bin lira altında kaldı. En düşük emekli maaşıyla arasındaki fark da 6 bin lira sınırına dayandı. Muhalefet temsilcileri, milyonlarca insanın geçim sıkıntısı yaşadığı bu durumu emekliye, işçiye yaşam hakkı yok şeklinde eleştirdi.

Artış açlık sınırını aşan seviyede

Türk-İş verileri, eylül 2023 itibariyle gıda ürünlerindeki fiyat değişimlerini ortaya koydu. Süt, yoğurt ve peynir grubunda bir ay içinde süt fiyatları % 8 artarken, peynir fiyatları sınırlı düzeyde geriledi ve yoğurt fiyatları ise sınırlı düzeyde arttı. Bu ürünler, ocak 2022’den bu yana yeni beslenme kalıbının araştırılmaya başlandığı zamandan beri üç katın üzerinde fiyat artışı gösterdi.

Et ve Süt Kurumu’nun Nisan sonunda düşük fiyatlarla ithal et satışı yapmasıyla dana kıyma ve kuşbaşı fiyatları 190 TL ve 210 TL’den satılmaya başlandı. Ancak bu ay, bu ürünlerin fiyatları sırasıyla 289 TL ve 329 TL’ye yükseldi. Yerli et satmaya devam eden bazı marketlerde ise dana kıyma ortalama 330 TL, kuşbaşı ise ortalama 373 TL’ye çıktı.

Türk-İş’in verilerini değerlendiren Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre, ülkede açlık sınırının 13.334 TL olduğunu ve yoksulluk sınırının 43.434 TL olduğunu belirtti.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!