• Haberler
  • Gündem
  • 30 milyon araç sahibini ilgilendiriyor: 6 ay içinde alınmayan araçlar satışa çıkacak

30 milyon araç sahibini ilgilendiriyor: 6 ay içinde alınmayan araçlar satışa çıkacak

Yediemin otoparklarında yıllardır bekleyen araçlar için yeni dönem başlıyor. 9. Yargı Paketi kapsamında çıkarılan düzenleme ile trafikten men edilip 6 ay içinde teslim alınmayan araçlar devlet eliyle satılacak.

Türkiye genelinde milyonlarca sürücüyü ilgilendiren önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre, trafikten men edilerek yediemin otoparklarına çekilen ve 6 ay içinde sahipleri tarafından alınmayan araçlar, kamu eliyle satışa çıkarılacak.

Tebliğ Edilecek, 6 Ay Beklenecek, Sonra Satılacak

Yeni uygulamaya göre Emniyet ve Jandarma trafik birimleri, trafikten men edilen araçların sahiplerine resmi bildirimde bulunacak. Bildirimin ardından 6 ay boyunca araçlar sahipleri tarafından teslim alınmazsa satış süreci başlayacak.

  • İllerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri,

  • İlçelerde ise Milli Emlak Müdürlükleri satıştan sorumlu olacak.

Hurda Olanlar Pazarlık Usulüyle Satılacak

Makine mühendislerinin teknik incelemesi sonucu hurda olarak sınıflandırılan araçlar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belirlediği minimum bedelin altına düşmemek kaydıyla lisanslı firmalara pazarlık usulüyle satılacak. Hurda olmayan ve çalışır durumdaki araçların satışını ise ilgili kamu idareleri gerçekleştirecek.

Satışla Birlikte Haciz ve Şerhler Kaldırılacak

Satış işlemiyle birlikte araçlar üzerindeki: Haciz, İhtiyati haciz, Rehin, Satılamaz veya devredilemez şerhleri
otomatik olarak kaldırılacak.

Satıştan elde edilen gelir, varsa alacaklılara dağıtılacak, geri kalan miktar araç sahibine bildirilecek. Araç sahibi 1 ay içinde başvuru yaparsa, bu tutar kendisine ödenecek.

Yediemin Otoparklarında Bekleme Süresi 11 Ayla Sınırlandı

Türkiye Yediemin Federasyonu Başkanı Onur Özdemir, yeni uygulamayla araçların 11 aydan fazla otoparkta bekletilemeyeceğini belirtti. Özdemir, “Tebliğ edilen süre içinde başvuru yapılmazsa araçlar açık artırmayla satılacak. Elde edilen gelir, vadeli hesapta tutulup hak sahiplerine aktarılacak” dedi.

SGK Borçlularının Araçları Kapsam Dışında

Öte yandan, söz konusu yasal düzenleme şu aşamada SGK borçlularının araçlarını kapsamıyor. Bu durumun da ilerleyen günlerde çıkarılacak yeni bir düzenlemeyle çözüleceği bildirildi.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!