Son dakika depremler için flaş icat geliştirildi! Olası tehlikelerin önüne geçecek

Son dakika depremler için flaş icat geliştirildi! Olası tehlikelerin önüne geçecek
İzmir'de Türk mühendislerden oluşan 10 kişilik bir ekip, uçaklarda kullanılan kara kutu teknolojisinden ilham alarak "Deprem Kara Kutu Sistemi"ni geliştirdi.

Bu sistem, deprem öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek risk faktörlerini engelleyerek olası tehlikelerin önüne geçmeyi hedefliyor.

4 Risk Faktörünü Engellemeyi Hedefliyor

Geliştirilen sistem, deprem öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek 4 risk faktörünü tespit ederek muhtemel tehlikelerin önüne geçmeyi amaçlıyor. Buna göre, sistem sayesinde binada bulunan kişilerin konumları önceden kayıt altına alınarak Afet Koordinasyon Merkezi'ne iletiliyor ve enkaz altında kalan kişilerin kurtarılması için önlem alınıyor.

Ücretsiz Paylaşım ile Geniş Kitlelere Ulaşacak

Projeyi açıklayan 9 Eylül Üniversitesi Deprem Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Zafer Akçığ, ülkemizin büyük bir bölümünün deprem riski altında olduğunu belirtti. Depremde enkaz altında kalanların ilk 72 saat içinde kurtarılamadığını düşünerek harekete geçtiklerini belirten Akçığ, projenin hem deprem öncesi, hem de sırası ve sonrasını kapsadığını vurguladı. Bu bilgilerin ücretsiz olarak paylaşılacağını söyleyen Akçığ, deprem anında binada yıkım olmadıysa sistemin 10 dakika içinde yeniden çalışır hale geldiğini ifade etti.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Prof. Dr. Akçığ, sistemin çalışma prensibini şu şekilde açıkladı: "Bir deprem algılandığında, zeminde ve çatıda bulunan kara kutular devreye giriyor. Zemindeki kara kutu, önce alarm veriyor, sonra suyu kesiyor, doğalgazı kesiyor ve asansörleri park haline getirerek insanların sıkışmamasını sağlıyor. Çatıdaki kara kutu ise ana vanadan apartmana kalan doğalgazı keserek yangın ve su basması gibi tehlikelerin önüne geçiyor."

Canlıların Konumunu Belirleme

Sistemde her dairede sensörler bulunduğunu belirten Akçığ, enkaz altında kalan canlıların konumunu tespit etmek için bu sensörlerin kullanıldığını söyledi. Sistemin, insan nefesine ve nem basınç değişimlerine, karbondioksit tüketimine duyarlı olduğunu belirten Akçığ, yaklaşık 25-50 santim hata payı ile canlıların yerini bulup kurtarma ekiplerine bilgi verdiğini açıkladı.

Öncelik Canlılar ve Baygınlar

Deprem sırasında önceliklerinin canlılar ve baygınlar olduğunu belirten Akçığ, 72 saat veya 96 saat sonra canlı kavramının ortadan kalktığını ve o zaman naaşları çıkarabilmek için çalıştıklarını ifade etti. Bu çalışmaların temel amacının enkaz altında kalan insanların kurtarılmasını sağlamak olduğunu vurguladı.