Anne ve babalara müjde verildi! Çocuğu olanların maaşı yüzde 10 zamlı olacak

Anne ve babalara müjde verildi! Çocuğu olanların maaşı yüzde 10 zamlı olacak
OECD üyesi bazı ülkeler, nüfusun yaşlanmasıyla başa çıkmak için yaratıcı çözümler arayışında. Son dönemlerde popüler hale gelen yöntemlerden biri, emekli aylıklarına ek artışlarla nüfusu teşvik etmek.

Slovakya ve Slovenya gibi ülkeler, nüfusu gençleştirmek adına emekli aylıklarında iyileştirmelere gidiyor. Slovenya'da, her bir çocuk için emekli aylığına yüzde 1,36 oranında artış yapılıyor.

Yeni Kapsam ve Teşvikler

Bu teşvikten yararlanma hakkı annelere tanınıyor ve kapsamı genişletiliyor. Eğer anne henüz emekli değilse, ebeveyn desteği babaya da ödenebilecek bir düzene geçiliyor.

Çocuk Sayısına Göre Artan Emekli Aylıkları

Bazı ülkeler, çocuk sahibi emeklilere daha yüksek emekli aylığı bağlayarak nüfusun yaşlanmasını önlemeye çalışıyor. Fransa gibi ülkeler, üç çocuğu olan anne babaların emekli aylıklarına yüzde 10 zam yapma uygulamasını genişletiyor.

Çekya'da Yeni Bir Teşvik Modeli

Çekya, 2023'ten itibaren çocuğa en fazla bakımı sağlayan ebeveynin emekli aylığına, her çocuk için 500 Çekya Kronu eklemeye başlıyor.

Slovakya'da Yenilikçi Bir Yaklaşım

Slovakya, çocuk teşviki konusunda Fransa ve diğer ülkelerden farklı bir sistem benimsiyor. Çalışmakta olan çocukların anne veya babalarının emekli aylıklarına katkı sağlaması öngörülüyor.

"Ebeveyn Maaşı" Adıyla Yeni Bir Ödeme Modeli

Bu ödeme, çocuğun talep etmesiyle başlıyor ve her çocuk için bir ebeveyn yararlanabiliyor. Ebeveynin emekli aylığındaki artış, çocuğun ileride alacağı emekli aylığını olumsuz etkilemiyor. Ancak, çocukların karar değiştirmesi durumunda ebeveyn maaşı kesilebiliyor.