Yeni Anayasa Komisyonu kuruldu: Erdoğan'dan 10 hukukçuya görev
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 'Türkiye Yüzyılı' vizyonu doğrultusunda yeni anayasa çalışmalarını yürütecek komisyon oluşturuldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki ekip yaz boyunca yoğun bir mesai yapacak.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, yeni anayasa hazırlıkları kapsamında 10 hukukçunun görevlendirildiğini duyurdu. Erdoğan, “Bu çalışmayla da inşallah yeni anayasa hazırlıklarını yürüteceğiz” diyerek yeni dönemde anayasa değişikliği sürecine işaret etti.
Cumhurbaşkanlığı ve AK Parti’nin ortak gündeminde yer alan anayasa reformu, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında alınan kararla kurulan yeni komisyon aracılığıyla yürütülecek. Komisyonun ilk toplantısını kısa sürede yapması ve yaz boyunca çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.
Komisyonun Başında Cevdet Yılmaz Var
Yeni anayasa komisyonunun başkanlığını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz üstlenecek. Komisyon üyeleri ise AK Parti’nin siyasi ve hukuki tecrübesiyle öne çıkan isimlerinden oluşuyor:
Efkan Ala – AK Parti Genel Başkanvekili
Mustafa Elitaş – AK Parti Genel Başkanvekili
Hayati Yazıcı – AK Parti Genel Başkan Yardımcısı
Ali İhsan Yavuz – AK Parti Genel Başkan Yardımcısı
Ömer Çelik – AK Parti Sözcüsü
Abdullah Güler – AK Parti Grup Başkanı
Özlem Zengin, Muhammet Emin Akbaşoğlu, Bahadır Yenişehirlioğlu – AK Parti Grup Başkanvekilleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaman zaman komisyon toplantılarına doğrudan başkanlık edeceği de öğrenildi.
Türkiye Yüzyılı'nın Temeli Yeni Anayasa
AK Parti’nin 2023 Seçim Beyannamesinde de vurgulanan “Türkiye Yüzyılı’na Yeni Anayasa” hedefi, bu çalışmanın temel motivasyonu olarak öne çıkıyor. Beyannamede, şu ifadeler dikkat çekiyor:
“Hak ve özgürlükler alanında bugüne kadar kaydedilen gelişmeler ile önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmaların kalıcı hale gelmesi, insan onuruna dayanan bir anayasal düzenin yerleşmesi ile mümkün olacaktır. Türkiye Yüzyılı’nın anahtarı yeni anayasadır.”
Bakmadan Geçme





