Muharrem Ayı

Muharrem ayının İslam tarihinde üç önemli özelliği vardır. Birincisi Hicri takvimin başlangıcı olması , ikincisi oruç, üçüncüsü de Hz. Hüseyin...

Rıza CEYLAN Rıza CEYLAN Eğitimci / Şair -Yazar Radyo Programcısı NLP Master Practitioner.
Tüm Yazıları

Muharrem ayının İslam tarihinde üç önemli özelliği vardır. Birincisi Hicri takvimin başlangıcı olması , ikincisi oruç, üçüncüsü de Hz. Hüseyin ve evlatlarının şehit edilmesidir. Hicri ayların ilki olan Muharrem ; yasaklanan, haram kılınan ,kutsal olan anlamına gelmektedir. İslam’da savaşmanın yasak olduğu dört aydan biri olan Muharrem ayı Aşure Günü gibi sevinci ve Kerbela’nın hüznünü hatırlayıp yaşamamıza vesile olan bir aydır.

Muharrem ayının 10. Günü Aşura Günüdür. Hz Nuh Peygamber’in büyük tufanda gemisine aldığı yiyeceklerden bir kazanda kaynatarak hazırladığı çorba olarak da bilinen Aşura, Arapçada on manasına gelen aşara kelimesinden türemiştir. Birçok din ve inanç tarafından büyük öneme haiz Aşure Günü’nde Hz. Adem’in tövbesinin kabul edildiğine, Hz. Nuh’un gemisinin Cudi Dağı’na demirlediğine , Hz. Musa ve kavminin Firavun’un zulmünden kurtulduğuna, Hz. Süleyman’a mülkün verildiğine, Hz. Yunus’un kırk gün kaldığı balığın karından bugün çıktığına Hz. Eyyub’un hastalıktan şifaya kavuştuğuna , Hz. Davud ‘un tövbesinin kabul edildiğine, Hz. İsa’nın doğduğuna inanılır.

Aşure, Kureyş’in Cahiliye Devri’nde oruç tuttuğu bir gündü. Yahudiler de bu günde oruç tutardı. Hz. Peygamber , diğer inançlara benzememek adına Muharrem ayının dokuz , on ve on birinci günleri oruç tutmuş ve müminlere böyle yapmalarını tavsiye etmiştir.

Hz. Peygamber’in cennetin efendileri olduklarını söylediği iki torunundan biri Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişinin Irak’ın Kufe kenti yakınlarında Kerbela Çölü’nde 10 Muharrem 61’de ( 10 Ekim 680) Emevilerin 2. Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından, günlerce susuz bırakıldıktan sonra, acı bir şekilde şehit edilmeleri nedeniyle bugün matem günü olarak da görülmektedir. İnsanlık ve İslam tarihinin en kara ve acıklı olaylarından Kerbela İmam Hüseyin’in şehadetinden bu yana İslam Dünyasında kutsiyete sahip olmuştur. İran ve Türk Edebiyatında Maktel-i Hüseyin adı altında bir edebi türe de yol açan bu olay yüzyıllardır hafızalardan silinmemiştir.

Muharrem ayı unutmamaktır. Hz. Hüseyin ve ehlibeyti anma ayıdır. Muharrem ayı; siyasi hırs ve zulümlerin asırlarca sürebileceğini, bir taraf olmaya çalıştığımızda o taraf üzerinden kendimize karşı taraf inşa edip kutuplaşmaya ve bölünmeye sebep olabileceğimizi anlama ayıdır. Muharrem ayı ; nefsimize, hırslarımıza , geçmişimizi unuttuğumuz bugün ve yarınımıza oruç tutturma ayıdır. Muharrem ayı; Kerbela’dan dersler çıkarıp yeni Kerbelaların olmaması için neler yapabileceğimizi düşünme ayıdır. Muharrem ayı; işin ehline verilmesinin, birlik ve beraberliğin önemini anlama ayıdır. Muharrem ayı; Aşure tatlısını sevdiklerimize ikram ederken, sözümüzün de her daim tatlı olması gerekliliğini anlama ayıdır. Muharrem ayı paylaşmaktır; derdi tasayı, tencerede kaynayan aşı…
Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitlerine rahmetle…

Hanenizde sağlık , muhabbet ve Aşurenin bereketi daim olsun. Selametle…

Rıza CEYLAN
Eğitimci / Şair -Yazar
NLP Master Practitioner