Yaşama maliyeti 10 bin lira üstüne çıktı
TÜRK-İŞ, Kasım ayı araştırma raporunu yayımladı. Açlık, yoksulluk ve bekar birinin sınırını açıkladı.
Yaşama maliyeti 10 bin lira üstüne çıktı - Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 7 bin 786 lira, yoksulluk sınırı 25 bin 365 lira hesaplandı. Enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamada, 4 kişilik aile baz alınıyor. Temel ihtiyaçtan zorunlu tüm harcamalara kadar tüm giderleri bir araya alarak 3 farklı alanda sınırı açıkladı.
TÜRK-İŞ, Kasım 2022 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nı paylaştı. Emekçi ailelerin geçim koşullarını aktarmak ve temel ihtiyaç ürünlerindeki fiyat dengesizliği yansımalarını belirlemek için her ay sahada araştırma yaparak bu ayda da sınırın yükseldiği görüldü. Araştırmada 4 kişilik aile baz alındı. Öncelikle ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi göz önünde tutuldu. Bu şartlar altında açlık sınırını 7 bin 786 lira oldu.
Konut, gıda, eğitim, giyim, sağlık, eğitim ve diğer zorunlu ihtiyaçların birlikte hesaplandığı toplam harcama tutarının en limitini belirleyen yoksulluk sınır geçen aya göre arttı. 25 bin 365 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışan için 'yaşama maliyeti' adı altında hesaplama yapıldı. Aylık 10 bin 171 lira olarak belirlendi.
Ankara'da 4 kişilik ailenin asgari gıda harcama tutarı, önceki aya göre yüzde 4,87 arttı. Son 12 ayda artış yüzde 137 olduğu belirtildi. En fazla zam gelen ürünün zeytin olması dikkat çekti. Kasım ayında süt, peynir ve yoğur fiyatları geçen aya göre yükseldi. Dana kıyma eti, kuşbaşı ve kuzu eti ile arttı. Balık ve tavuk fiyatları azaldı.
AYIN ŞAMPİYONU ZEYTİN OLDU
Tahıl ürünlerinde fiyat dengesizliği sürüyor. Kuru fasulye, yeşil mercimek ve nohuta zam geldi. Kırmızı mercimek fiyatı geriledi. Yumurta geçen aya göre sabit kaldı. Akşam yemeklerinin vazgeçilmezi pirinç ve bulgurun arttığı, makarnanın düştüğü belirtildi. Un ve irmik fiyatları yükseldi. Ekmek fiyatları sabit kaldı.
Zeytinyağı, tereyağı ve margarin fiyatları yükselirken, ayçiçek yağında fiyatlar geriledi. Kış ayında hastalıkların devası ıhlamur ve bal sabit kaldı. Kasım ayının şampiyonu zeytin oldu. Yüzde 31 zam geldi.
Patates, domates, salatalık ve biber fiyatları arttı. Yeşil sebze ve meyvelerle beraber limon fiyatı düştü.
Bakmadan Geçme