Usta öğretici nedir ve ne iş yapar

Usta öğreticilik mesleği toplumu bilgi birikimi ile eğiten birçok alanda ve kurumda çalışma imkanı olan bir meslektir. Peki Usta öğretici tam olarak nedir ve ne iş yapar?

Usta öğreticiler, bilgi ve donanıma sahip olduğu alanda; halk eğitim, mesleki eğitim kurumları, belediyeler, cezaevleri ve benzeri yerlerde düzenlenen kurslarda, katılımcı yada kursiyerlere bir alanda bilgi ve beceri kazandıran eğitmenlerdir. Bu mesleği tanıtırken genellikle örgün eğitim dışında, yaygın eğitim kapsamında görev aldıklarını söylemek daha doğru olur.  

Belli bir kesimdeki kadınların, gençlerin ve işsiz kişilerin meslek edinmesinde usta öğreticilerin büyük katkısı oluyor. Usta öğretici, bu bireylere el sanatları, bilgisayar, yabancı dil, müzik, dikiş-nakış, aşçılık, kuaförlük gibi birçok alanda kurs açabilir ve katılımcılara hem teorik hem de uygulamalı eğitim sunabilirler. Hatta birçok kursun katılımcılarına belli bir ücret verilir, yaptığı üründen gelir kazanması gibi maddi bir katkıda sağlanabiliyor.

Usta öğreticinin görevleri neler?  

Görevleri ise eğitimin içeriğini planlamak, ders materyallerini hazırlamak, katılımcıların gelişimini takip etmek ve gerekli durumlarda birebir destek vermektir. Bunun yanı sıra bir de eğitim sürecini değerlendirme, kurs sonunda başarı durumuna göre belge düzenleme ve ilgili kuruma raporlama yapmaları da görevleri arasındadır.

Nasıl usta öğretici olunur?  

Usta öğretici olabilmek için, eğitim verilecek alanla ilgili bilgi ve deneyim sahibi olmak gerekiyor. Bu, meslek lisesi, ön lisans ya da lisans eğitimiyle belgelenebileceği gibi, Millî Eğitim Bakanlığı onaylı bir usta öğreticilik kursu ile de mümkündür. Usta öğreticiler, toplumun meslek edinme sürecinde önemli bir köprüdür. Özellikle kadınların ve gençlerin istihdamına da büyük ölçüde katkı sağlarlar. 

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!