• Haberler
  • Siyaset
  • Ümit Özdağ davasında ara karar: Tutukluluğu devam edecek

Ümit Özdağ davasında ara karar: Tutukluluğu devam edecek

'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla yargılanan Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'ın tutukluluğu sürecek karar duruşması 17 Haziran'da yapılacak

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ve kamuoyunun yakından takip ettiği davada, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla yargılanan Özdağ’ın bir sonraki duruşması 17 Haziran Salı günü görülecek.

Özdağ: “Siyasi uyarılarım Türk milletine karşı görevimdir”

Silivri’deki Marmara Cezaevi karşısında kurulan duruşma salonunda yapılan ilk celsede, sanık Ümit Özdağ ve avukatları hazır bulundu. Duruşmayı çok sayıda siyasi isim ve kamu temsilcisi de izledi. Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş, Zafer Partisi yöneticileri, CHP'li milletvekilleri Mahmut Tanal ve Sibel Suiçmez, İYİ Parti’den Lütfü Türkkan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve merhum Sinan Ateş’in annesi Saniye Ateş, duruşmada izleyici olarak yer aldı.

Savunmasında tek kişilik hücrede bulunduğunu ve anayasal haklarının ihlal edildiğini söyleyen Özdağ, “Siyasi uyarılarım halkı bilgilendirme ve devlete karşı sorumluluğumun bir parçasıdır. Hiçbir şekilde şiddeti teşvik etmedim” dedi.

Suçlama: Kayseri Olaylarını Kışkırtmak

Dava dosyasına göre, 30 Haziran 2024’te Kayseri’de yabancı uyruklu bir kişinin çocuk tacizi iddiası sonrası yaşanan toplumsal olaylar sonrası, Özdağ’ın sosyal medya paylaşımları üzerinden süreci provoke ettiği öne sürülüyor. Söz konusu olayların ardından 800’den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Savcıdan 4,5 yıla kadar hapis ve hak yoksunluğu talebi

Duruşmada mütalaasını sunan cumhuriyet savcısı, Ümit Özdağ’ın Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesi uyarınca “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Ayrıca TCK 53. madde kapsamında, belirli haklardan yoksun bırakılması da talep edildi.

Karar Duruşması 17 Haziran'da

Mahkeme heyeti, Özdağ’ın tutukluluk halinin devamına karar verirken, dosyadaki değerlendirme ve delil incelemesi sürecinin tamamlanması için davayı 17 Haziran 2025 tarihine erteledi.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!